Лионел Меси е свободен агент от 1 юли, след като не преподписа договора си с Барселона. Испанското издание „Марка” определи факторите, които повлияха на забавянето на подновяването на контракта. Ръководството на тима в лицето на президента Жоан Лапорта увери феновете, че то ще се случи скоро. След няколко месеца преговори ситуацията остава блокирана, без да се намери окончателно решение кога ще се сключи сделката. През последните дни проблемът се фокусира основно върху финансовия феърплей, с който Барселона трябва да се съобрази. Това е основен препъникамък, но далеч не е единственият. Има и други фактори.

Икономическото състояние на клуба не позволява големи разходи. А заплатата на легендата все още е огромен разход за тима, който е разтърсен от лошото управление от бившия президент Бартомеу и пандемията на covid. Меси иска да бъде решен и проблемният данъчен въпрос, т.е той не иска отново да бъде съден за укриване на данъци, както това се случи преди 5 години. Но ако поднови договора си с Барселона, до две години почти сигурно ще замине за САЩ като футболист в Мейджър Сокър Лийг и посланик на каталунците и ще плаща данъци в хазната на Северна Америка. Но тогава той ще трябва да плати и отложените си данъци към испанската хазна. Как трябва да се облагат тези пари? В САЩ, в Испания или и в двете страни? Това е ключов въпрос, който трябва да бъде изяснен, защото става дума за много пари. Тази ситуация няма да засегне само Лео, същото ще се случи и с всеки играч, който замине в чужбина с разсрочени плащания от предишни сезони.

Барселона трябва да накара и всичките си останали играчи да намалят заплатата си, за да закрепят малко своя бюджет. И тук също не е намерено окончателно решение за определяне на начина на плащане на голямата заплата на Меси. Икономическото положение на Барселона е много деликатно. Преди няколко дни Лапорта накара събранието на членовете да одобри заем от 525 милиона евро, тъй като в касата на клуба няма пари. Това бе доказателство за драмата, която Барселона преживява. Поради тази причина Меси иска да има гаранции за заплатата си. 

Отново се появява въпросът за парите, които клубът дължи на футболиста. Една от ключовите точки Меси да продължи с Барселона е спортният проект, който Лапорта му предлага. Досега каталунците подписаха със съотборника му в Аржентина Кун Агуеро, Ерик Гарсия и Мемфис Депай, но това не изглежда достатъчно за Барселона, за да направи голям качествен скок, като спечели Шампионска лига, например. 

Това са въпросите, които все още са отворени теми в преговорите, които Барселона води с играча. Въпросът е докъде може да стигне всичко това? Никой няма отговор, пише "Труд". Само преговорите по капиталовите въпроси биха ускорили сделката.