Вече е ясен финалът за Копа Америка. В решителния сблъсък за титлата един срещу друг ще се изправят Бразилия и Аржентина, а сблъсъкът между тях ще бъде по-специален за лидера на „албиселесте“ Лионел Меси.

Капитанът и суперзвезда на тима ще изиграе своя пети финал откакто носи националната фланелка. За разлика от Барселона обаче, с Аржентина Меси няма нито един трофей с мъжкия състав на Аржентина. Той е загубил всичките четири досегашни финала със страната си.

Кошмарът за него започва през далечната 2007 г., когато Меси е само на 20 години. Неговия отбор успява да си пробие път до финала на Копа Америка, вкарвайки 16 гола за 5 мача. Самият Меси вкарва два от тези голове, като попадението му срещу Мексико на полуфинала (3:0 за Аржентина) е избрано за гол на шампионата. Въпреки това в решителния мач за титлата „албиселесте“ се сгромолясва и губи с унизителното 0:3 от големия враг Бразилия, който с тази победа си осигурява осма титла от Копа Америка в своята история.

Следващият финал на голям международен форум с участието на Лео Меси е през 2014 г. Тогава Аржентина успява да си пробие път до финала на Световното първенство, което се провежда в Бразилия. В него момчетата на Алехандро Сабея се изправят пред машината Германия, която гази всичко наред, а в полуфинала е направила на пух и прах домакина Бразилия, побеждавайки го с историческото 7:1. 

Въпреки това Аржентина играе много добре на финала. Меси е пазен сериозно от защитниците на Бундестима, но за сметка на това Игуаин получава шанс да излезе сам срещу вратаря, който обаче е пропуснат. След 0:0 в редовното време, в 113-ата минута на продълженията Андре Шюрле се справя с трима футболисти на южноамериканците и подава към Марио Гьотце, който майсторски овладява топката и вкарва за победата на Германия, която носи 4-а световна купа на отбора. За Аржентина и Меси остава разочарованието. Футболистът на Барселона е избран за играч на турнира, тъй като е с основна заслуга за похода на страната си до финала, но въпреки това той отново се проваля в последния мач.

Само година по-късно той получава златен шанс най-сетне да спечели нещо с Аржентина. Това се случва на Копа Америка, където страната достига до финал срещу домакините от Чили. Мачът в Сантяго преминава при превес на домакините срещу на хартия по-класния отбор на Аржентина. До голове в редовното време и продълженията така и не се стига. При дузпите обаче чилийците се безапелационни и въпреки че Меси вкарва първата дузпа за своя отбор, страната му губи с 1:4 и така за пръв път титлата от Копа Америка отива в ръцете на Артуро Видал и компания.

Същият сценарий се разиграва и през 2016 г. на юбилейното издание на Копа Америка по случай 100-годишнината от първия турнир. С големия съперник Бразилия, който отпада в групите, всички очакват този път Меси и Аржентина да грабнат ценния трофей. В груповата фаза е победен препъникамъкът Чили и всичко клони към триумф на Аржентина. 

„Албиселесте“ стигат до финала, където ги чакат отново чилийците. Двубоят в Ню Джърси е много напрегнат, като двата отбора остават с човек по-малко още до почивката, припомня dsport. Марсело Диас от Чили и Маркос Рохо от Аржентина виждат червения картон и се сбогуват предсрочно с финала. Въпреки по-големия натиск, упражняван от тима на Тата Мартино, Аржентина отново не успява да пречупи коравите чилийци и мачът стига до дузпи (0:0 в редовното време и продълженията). Там за Чили пропуска Артуро Видал, но за съперниците му неточни са двама. Това са Лукас Биглия и Лионел Меси. Меси, който вкарва 5 гола в турнира и отново е водеща фигура в Аржентина. Той обаче се проваля във финала и Аржентина отново губи.

Този неуспех прави активът на Меси във финали 4 от 4 загубени мачове. Въпреки че Меси е ключова фигура във всеки състав на Аржентина на тези мачове и е с основна заслуга за достигането до финал, в решителния мач той не успява да блесне, както го прави в клубния си тим Барселона. Именно това кара много хора да го критикуват, че на национално ниво не успява да повтори успехите, които има на клубно. 

Сега на Меси му предстои пети финал с националната фланелка на Аржентина. На него той ще срещне кръвния враг Бразилия с Неймар в състава. Мегасблъсъкът между футболните суперсили на Южна Америка ще бъде рано сутринта в неделя (11 юли) на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро. След него ще стане ясно дали Меси ще бъде с 5 от 5 провала в мачове за титлата или този път той ще счупи каръка и за пръв път ще спечели голям турнир с националния отбор.