Лионел Меси остава! Кошмарната едногодишна сага в „Барселона“ приключва с хепиенд. Възможността „Камп Ноу“ да загуби своя капитан, своя голмайстор №1 за всички времена, може би най-добрия футболист в историята, беше съвсем реална. От 1 юли Лео стана свободен агент. 

Можеше да подпише, с когото поиска. А отбори като „Манчестър Сити“ и „Пари Сен Жермен“ имат неограничен ресурс, с който нямаха проблем да привлекат Меси. Но след 20 години в „Барселона“ аржентинецът избра „дома си“. Ще подпише нов петгодишен договор, който реално е до края на кариерата му. Все пак Меси навърши 34 през юни.

Президентът Жоан Лапорта беше убеден през цялото време, че Лео няма как да напусне. Само че успя да му предложи спортен проект, който може да му донесе още слава в залеза на кариерата, който все още не се вижда. През 2021 година Меси е избран за футболист №1 в 67 процента от мачовете, в които е играл – за „Барселона“ и Аржентина. Спечели Копа Америка, определиха го за играч на турнира.

Предаността на Меси към „Барса“ го накара да намали с 50 процента заплатата си.  При последния петгодишен договор Лео си договори заплата от 550 милиона евро (75 млн. евро на сезон). В момента клубът няма как да предостави тези пари, дори да желае. „Барса“ е в огромен финансов колапс. Президентът на лигата Хавиер Тебас предупреди публично клуба, че не може да картотекира Меси, ако не намали бюджета за заплати. В името на бъдещето Лео се съгласи да намали възнаграждението си на половина.

В последните месеци „Барса“ получи не един шамар. При 1:4 у дома срещу „Пари Сен Жермен“ отборът на Роналд Куман видя колко е далеч спортно-технически от елита на Европа. Килиан Мбапе разпори защитата на каталунците с лекота. Жоан Лапорта реагира бързо. За него е важно Меси да стане епицентърът на последния в неговата ера шампионски тим на „Барса“. Затова и започва да привлича играчи – не най-големите в света, но точни по постове. Нидерландецът Мемфис Депай трябва да намали отговорностите на Меси в атаката.

Серхио Агуеро пристигна като голмайстор №1 в историята на „Манчестър Сити“. Освен това е близък приятел на Лео. След като миналото лято клубът пусна почти без пари Луис Суарес в „Атлетико“ и ядоса Меси, сега Агуеро е като мехлем. Ерик Гарсия пък трябва да даде дълбочина в защитата на отбора, която вече възрастният Жерар Пике не може да осигури. Емерсон Роял е четвъртият нов, но от него не се очаква да изиграе много минути през сезона.

За да картотекира всички тези попълнения, „Барса“ трябва да продава. Антоан Гризман е ключов футболист в тази схема. Френският национал така и не се почувства важна част на „Камп Ноу“. Но получава по 34 милиона евро на сезон. А „Атлетико“ е готов да си го приюти, след като получи 120 милиона евро преди две години. „Барселона“ с удоволствие ще махне Осман Дембеле и Филипе Коутиньо. Двамата са по-често контузени, отколкото полезни.

Роналд Куман има мисия да интегрира в отбора децата от академия Ла Масия. Такива като Педри, най-добрия млад футболист на Евро 2020, и Ансу Фати. Най-вероятно Алехандро Балде и Инаки Пеня могат да извървят пътя до титулярно място в първия тим. Пеня дори трябва да започне сезон като първи вратар, след като Марк-Андре тер Щеген е контузен.

Да, „Барселона“ ще е доста различен тим през новия сезон. Най-важното обаче е факт – той ще бъде граден около Лионел Меси.

Материал на "Труд"