Края на една епоха! Барселона официално обяви, че голямата звезда на отбора Лео Меси напуска "Камп Ноу". Двете страни няма да подпишат нов договор и според каталунците причината за кошмарната за тях новина са регулациите на Ла Лига, които са предотвратили споразумението на аржентинския гений.

"Въпреки че Барселона и Лионел Меси бяха постигнали споразумение и ясното намерение на двете страни да бъдеше да подпишат нов договор днес, това не може да се случи заради финансови и структурни пречки (регулациите на испанското първенство). Като резултат от тази ситуация, Меси няма да играе за Барселона. И двете страни дълбоко съжаляват, че желанията на играча и на клуба в крайна сметка няма да бъдат осъществени. Барселона с цялото си сърце изразява своята благодарност към играча за неговия принос за увеличаването на престижа на клуба и му желае всичко най-добро в бъдеще в личния и професионалния му живот", се казва в изявлението в сайта на Барса.

Приказката започна на 16 октомври 2004 г....Едно момче на име Лионел Меси дебютира с първия отбор на Барселона в мач срещу Еспаньол. Никой не можеше да си представи, че този играч ще стане легенда на клуба, както и на световния футбол. Но той го направи, печелейки 6 Златни топки. Рекордът му е от друг свят.

Този играч, символ на величието на Барселона през последните години, стана свободен агент в полунощ на 30 юни. Договорът му приключи, а той не го преподписа, поставяйки условия на клуба за печеливш футболен проект, готов да спечели още трофеи.

Преди година Меси беше готов да напусне Барселона след открита конфронтация с бившия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу, който въпреки желанието на аржентинеца, не искаше и да чуе за възможен негов трансфер, придържайки се към клаузата за прекратяване на контракта от умопомрачителните 700 милиона евро.

По време на предизборната кампания кандидат-президентът Лапорта заяви, че Лео му вярва, защото всичко, което беше казал, се сбъдна. Това бе добър повод да се помисли и за предизвикателството на Барса към Меси да му осигури печеливш спортен проект. Той е пожелал да играе със съотборниците си Серхио Агуеро и Кристиан Ромеро. Беше му осигурен само единият.

Затварянето на сделката бе сложно. Имаше още няколко проблема, които не бяха решени и по които все още се водеха преговори през последните дни - нестабилното финансово състояние на клуба, което ще бъде преодоляно след финансовата инжекция на CVC, нови попълнения, които обаче Барса не може да си позволи, липсата на финансов компромис за Меси от Ла Лига.

Дори и въображението на феновете не допускаше да си представи човек как най-добрият играч в света напуска Барселона, дори и да е само за няколко дни, оставен с висящ договор във въздуха.

Днес при всички случаи завършва една история, започнала на 14 декември 2000 г. (почти преди 21 години), когато двама представители на Барса (Карлес Рексач и Хосеп Мария Мингея) уговарят Гаджоли, тогавашния представител на семейство Меси, да подпише договора на едно аржентинско дете на 13 години с легендарния клуб Барселона, пише "Труд". В офисите на „Камп Ноу” настъпва безкрайно безпокойство. Най-великият играч на всички времена си отива и никога повече няма да се върне. 

От първия професионален договор на Меси с ФК Барселона (през 2005 г.) до последния изминаха 17 години, в които аржентинецът е свързан само с Барса. Първият, който той подписа, бе през юни 2005 г., но след избухването му на Световното първенство до 21 години в Холандия Лапорта го обвърза с клуба до юни 2014 г. със скромната за онова време забранителна клауза от 150 милиона евро.

Всички в клуба, феновете по света и дори извънземните знаят, че Меси е безценен за Барселона. Но и всички броят последните минути на 5 август 2021 г., когато приказката на един принц с неговата най-голяма футболна любов свърши. Завинаги...