Темата с трансфера на Лионел Меси е номер едно във футбола за годината, а вероятно - и не само за нея. Абсурдните обстоятелства, при които аржентинския идол трябва да напусне Барселона, поляризираха мненията и коментарите. От "да остане да играе без пари", до "в клуба са пълни идиоти да го изпуснат така". И по средата - всеки знае и има мнение какво е трябвало и можело да бъде направено.

Един автор обаче - Джеф Ройтер от The Athletic, не опита да развие поредната теза и хипотеза. Той (уточнява, че никога не е бил фен на Барселона) седна и написа писмо до Лео Меси. Човекът отговаря за латиноамериканския футбол в платформата и познава добре обстановката в Аржентина, а и около Меси изобщо. Ето го писмото му:

"Здрасти, Лео,

Не сме се срещали никога и не, аз не съм сервитьорът ти от ресторанта в Маями, където бе доскоро на ваканция. Сигурно приличам на него визуално, но не съм той.

Откакто Барселона обяви, че не може да подпише договор с теб, сигурно си бомбардиран от предложения къде да играеш. Нека ти дам един съвет, ако позволиш - просто не подписвай с никой.

Знам, знам - първо ще си кажеш, че съм луд и няма как най-добрият играч на планетата да остане без отбор. Ти продължаваш да си единственият в света, който сам може да печели мачове. Но след като спечели Копа Америка на "Маракана", а сега си тръгваш от Барса, време е може би да се огледаш. Какво всъщност имаш да доказваш и на кого?

Да ги изброявам, няма голям смисъл... Десет пъти шампион в Испания, четири пъти в Шампионската лига, шест "Златни топки"... Камъкът на врата ти беше тази проклета титла, която не можеше да вземеш с Аржентина. Е, ето - взе я. Защо ти трябва да местиш семейството и дома си, за да подпишеш с друг клуб?

Ако беше Нюелс, всеки би те разбрал. Напусна града си толкова млад, а винаги си искал да носиш онзи екип. И баща ти, и дядо ти, всеки от семейството ти иска това. Аржентина никога не те е обичала по-искрено от сега, когато им даде Копа Америка в дома на бразилците. Върни се. Играй там с цялото си сърце!

И в Мейджър лигата да бе отишъл, можеше някак да го приема. Но защо ПСЖ, по дяволите!? Нима ти носи удоволствие да подпишеш брачен договор с някого, когото не обичаш?

Не, не - не искам да чувам, че е за пари. Пеле навремето отиде в Ню Йорк, когато вече бе почти пенсионер. Цялата му кариера мина в Сантос. Отиде накрая там, за да им покаже играта футбол и да припечели някой долар.

Ти си победител, състезател - това ми е ясно. Но ще е странно, Лео... Да те гледаме с друг клуб, с друг отбор. Сигурно ще спечелиш всички трофеи с ПСЖ, вероятно дори и Шампионската лига. Но ще изпиташ ли удоволствие, когато си нещо като "последното парче" от вече изграден супер отбор?

Близо 20 години цветът на Барса е цветът на Меси. Вие сте едно. Целият свят го знае.

Том Брейди, например, спечели шест пръстена от Супербоул с неговите Патриоти. И накрая го направи с Тампа, за да докаже, че го може и другаде. Това ли е предизвикателството? Не мисля.

Яшин, Малдини, Пуйол, Гигс и Тоти - знаеш защо са в едно изречение, нали? Те са играчите, които никога не смениха отбора. Очаквахме ти да си като тях, защото никой не си представя Лео Меси в друг екип.

Не го прави. Бъди сигурен, че дори да си играеш с приятели на малки вратички в следващата година и половина, ти пак ще си във супер форма за световното в Катар. И пак можеш да го спечелиш с Аржентина, което е последната ти мечта.

Но да отидеш сега в друг клуб... Това боли. Няма какво да доказваш. Нямаш нужда от парите. Ти си спортен герой, ние имаме нужда от такива. Ти имаш вече наследството и си в семейството на безсмъртните във футбола. Какво повече ти трябва?

Срамота е всичко да завърши така...


Превод на webcafe.bg