В началото цареше мълчание. Както в груповия чат на играчите на Барселона в WhatsApp, така и в социалните мрежи. Но след като шокът започна да отстъпва място на осъзнаването какво се случва, заваляха трогателни съобщения на благодарности и сбогувания.

Вече беше истина; случваше се. Бившият капитан на Барса Карлес Пуйол бе първият, който излезе и благодари на Лионел Меси за всичко, което е дал на клуба. След това дойдоха и постовете на сегашните играчи на каталунците.

"Имах късмет да бъда на "Камп Ноу" и да видя първия ти гол - през 2005-а срещу Албасете, но никога не съм си и представял, че ще станем толкова близки, че ще можем да се разбираме само с поглед", написа Жорди Алба.

"Ще ти бъда вечно благодарен - добави Сержи Роберто. - Благодаря ти за всички моменти, които си ни подарил - на мен и на всички фенове на Барса. Благодаря ти за всички радости и за всички голове, които отбеляза."

Малцина вярваха, че Меси наистина ще напусне Барселона след 21 години в клуба и че няма да се присъедини към съотборниците си за предсезонната подготовка и впоследствие няма отново да облече фланелката на каталунците, но бързо трябваше да осъзнаят, че немислимото се случваше.

Как ще се справи Барселона без Меси - този въпрос се задава все повече с всяка изминала година още след раздялата с Неймар, след която зависимостта на каталунците от Лео ставаше все по-осезателна.

Очаква се аржентинецът да се присъедини към бившия си съотборник и също да заиграе за ПСЖ, докато Барселона ще трябва да започне да свиква с липсата му, въпреки че Меси бе готов да остане за още две години.

Отдавна в пространството витае разбирането, че присъствието на Меси не позволява на съотборниците му да блеснат в реалната си светлина, докато играят до него. Най-отчетливият пример от последните години, разбира се, е Антоан Гризман. Друго име, за което се сещаме веднага, е Филипе Коутиньо, като да не забравяме, че това се изтъкваше и като една от основните причини, поради които Неймар замина за Париж преди четири години.

Невъзможността на Меси да пресира и да се връща в по-задни позиции също пречеше на Барселона да практикува определени схеми на игра, още повече в годините, в които и Луис Суарес бе част от клуба. Сега обаче това ще се промени, пък дори и да трябва Мемфис Депай да се нагърбва с малко по-дефанзивни функции от време на време.

Системата на каталунците от дълго е градена около фигурата на Меси и склонността му да се връща малко по-назад, за да поема топката и дори да организира атаките, а не само да ги завършва. Сега Роналд Куман ще има тежката задача да измисли нов подход, но и свободата отборът да не зависи от фигурата на един футболист.

"Никой играч не е по-важен от клуба", каза президентът Жоан Лапорта, когато обясняваше раздялата с Меси. Но в последното повече от десетилетие аржентинецът беше и го доказа със снимката с 35-те трофея, които завежда на Барселона на изпроводяк.

Други, които ще имат повече свобода, са Мемфис и Гризман. Холандецът ще има повече пространство да действа по целия фронт на атакта, докато Гризман ще може да играе в ролята на втори нападател, която толкова много иска и му подхожда.

Раздялата с Меси е добра новина и за младата генерация нападатели и плеймейкъри в Барселона - като Алекс Коладо, Юсуф Демир и Рики Пуч. Ансу Фати пък ще се завърне от контузия, докато от Серхио Агуеро ще се очакват головете. Стига да е здрав, Усман Дембеле винаги е прекрасна опция за Куман.

Отдавна Барселона трябваше да започне реконструкция на състава си, но постоянно я отлагаше - до такава степен, че в един момент се оказа изцяло зависима от един, въпреки и гениален, 34-годишен футболист. Сега това подмладяване може да се случи, като и в полузащита каталунците са в добри ръце. Там са Френки де Йонг и Педри, както и ветеранът Серхио Бускетс, а младоците Габи и Нико Гонсалес също напират за пробив в първия отбор.

Барселона има основата да изгради нов впечатляващ отбор, който да не бъде тотално зависим от представянето на Меси, а и по този начин да бъде освободен от космическата му заплата, която дори след споразумението за намаляване на половина, остана непосилна за плащане от клуба. Това може да се изтъкне като положително от ситуацията.

Но нещата могат да тръгнат и на зле. Тази монументална промяна може да разтърси Барселона из основи. Лапорта все още има да реже от заплатите на футболистите, за да влезе в изискванията на Ла Лига. Нарочени за продаване са Самюел Юмтити и Миралем Пянич, които са сред футболистите с най-високи заплати, но ако не се намери купувач за тях, неминуемо ще попаднат в сметките на Куман, по един или друг начин.

Феновете ще се завърнат в някакъв процент на "Камп Ноу" в началото на сезона, но това може да се окаже нож с две остриета за Барселона. Както ще могат да подкрепят любимците си, така и могат да се обърнат срещу тези, които отказаха да намалят заплатите си, което е и част от причината Меси да си тръгне.

Загубата на Меси ще бъде и огромен емоционален шок не само за феновете, но и за целия отбор. Още повече ако най-голямата им звезда премине в най-големия им съперник извън Испания в последните години. Барса изпадна от европейския елит от няколко сезона насам. Играта в евротурнирите не върви, а с настоящата финансова криза липсата на успехи на европейската сцена може да продължи.

Каталунците влизат в новата кампания с далеч повече неизвестни, отколкото са предполагали. Липсата на Меси ще бъде най-голяма, но Барса ще трябва да мисли и за бъдещето. Бускетс и Жерард Пике започват последните 12 месеца от договорите си с клуба, докато Ерик Гарсия и Емерсон далеч нямат нужния опит за битките в Шампионската лига. Задачата пред Куман да изготви план наистина ще бъде трудна.

"Психологически, всички знаем, че сме по-силни с него в състава, но не можем да допускаме това да ни влияе", каза Пике през 2018-а, когато Меси счупи ръка и отсъстваше от терените в продължение на месец. Сега аржентинецът вече го няма, а Барселона ще трябва да приложи същия принцип, за да оцелее в ерата след Меси.


Материал на webcafe.bg