Легендата на Барселона Христо Стоичков се изказа остро срещу решението на клубния президент Жоан Лапорта да се спре на Шави Ернандес за нов треньор.

Българинът припомни думи на 59-годишния каталунец, който търси спешно излизане от кризата след уволнението на Роналд Куман за редица слаби резултати, които оставиха Барса далеч от лидерите в Ла Лига и пред угрозата отборът да отпадне още в груповата фаза на Шампионска лига.

В първенството каталунците заемат 9-то място с 16 точки, на 1-ва позиция е Реал Сосиедад с 25 пункта, следван от Реал Мадрид и Севиля с по 24 т. и Атлетико Мадрид с 22 т.  В турнира на богатите тимът има 3 т. след 3 кръга и тази вечер гостува на Динамо Киев в търсене на задължителен успех. Лидер е Байерн Мюнхен с пълен актив, следван от Бенфика с 4 т. 

"Преди четири месеца Жоан каза, че Шави е е още зелен, че не е подготвен и трябва да натрупа повече опит", припомни Камата TUDN USA, където работи. "Тази сутрин се събужда и заявява, че Шави е най-доброто решение за нашия клуб. Искат да изхвърлят още една легенда през задната врата ли? Защото според мен Шави тепърва ще страда. Той се нуждае от по-подготвени хора около себе си. Пеп Гуардиола имаше Йохан Кройф, Чики Бегиристайн и Алексанко. Беше всеки ден с тримата. С кого може да седне и да говори Шави? Кой ще му даде положителен съвет? Защото негативни такива ще има още от първия ден, когато стъпи на стадиона. Като барселонист, искам Шави да успее".

Стоичков не пропусна възможността да припомни още грешни ходове на ръководството, свързани с треньорския пост. "Когато ти поискат съвет или мнение, даваш две или три имена, с които могат да подпишат. В предишните години, когато много се съмняваха във Валверде и Сетиен, дадохме имена. Алегри беше свободен, Конте беше свободен, Лоран Блан беше свободен... Всички те са били в големи клубове и са страдали. Ръководството обаче не взе такова решение и подписваше с лесните варианти. Когато не искат да чуят, проблемът си е техен".

Снимка: БГНЕС