Днес от 12:00 ч. Шави Ернандес ще проведе първата си тренировка начело на Барселона. Новият треньор се появи още в 9.35 сутринта, почти два часа и половина преди да започне тренировката, за да започне своята работа начело на тима. 

Първи от футболистите на "Жоан Гампер", помощното игрище на каталунците, пристигна и младият талант Педри, заедно с Ерик Гарсия и Иняки Пеня. Шави ще започне с разговор с играчите, за да може да ги опознае възможно най-скоро и да може да започне да споделя идеята си за футбола с тях.

В първия си ден като треньор Шави ще разполага само с шестима играчи от своя отбор, защото останалата част е разпръсната по света с националните отбори. В първия си работен ден той ще има на разположение само Иняки Пеня, Нето, Мингеза, Умтити, Рики Пуч и Люк де Йонг. Той ще може да се срещне с други от своите играчи, когато се възстановят от контузиите си. Сред тези в лазарета са Дест, Пике, Серхи Роберто и Педри, Агуеро, Брайтуайт, Ансу и Дембеле.

"Трябва да бъдем по-професионални от всякога. Не мога да говоря за това, което не съм виждал. Ще има контузии и е имало цял живот. Идеята е да следваме Кройф. Първият ми защитник е нападателят, първият ми нападател е вратарят. Има моменти, в които ще ни е трудно. Ние сме Барса“, заяви цитираният от "Труд "Шави, коментирайки амбициите си и в отговор на 41-те журналистически въпроса на първата си пресконференция като треньор.