Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде специална пресконференция, целта на която бе да разясни колко пари ще бъдат нужни за подобряването на инфраструктурата. Проектът е да се направи „Пространство Барса“ около стадиона и базата, което обединява спорта и архитектурата и ще е отворено, за да посреща привърженици 365 дни в годината.

„Феновете на клуба взеха историческо решение. Това не е харчене на пари, а инвестиция, която може да носи големи доходи и да ни направи изключително конкурентни“. С тези думи Лапорта откри пресконференцията в Барселона.

„Пространство Барса“ ще се самоиздържа. Оценихме необходимата сума на 200 милиона евро. Няма да струва пари на нашите привърженици, няма да изисква увеличение на разходите, не крие никакъв риск, няма да ипотекираме имущество на клуба и няма да се отрази на спортната част“, коментира президентът.

„За този проект ще има референдум, като за първи път нашите 100 хиляди сосиос (членове) могат да гласуват от всяка точка на света“, похвали се Лапорта.

„Правим това сега, защото закъсняваме с 15 години. Имаше подобно предложение още през 2003-а. През клуба са минали 9 милиарда евро, но на практика това с нищо не е помогнало за инфраструктурата ни. Ако искаме да се развиваме, трябва да инвестираме в този проект. Всички клубове вече са инвестирали, а в Испания 7 от 9-те стадиона с капацитет над 40 000 зрители са реконструирани“, уточни каталунецът.

„Нашият стадион ще бъде най-големият в Европа. Увеличението от 80 000 до 105 000 не е пропорционално. Калкулирали сме инвестиции от 1,5 милиарда евро за 4 години. 900 милиона ще бъдат за „Камп Ноу“, 420 за „Палау“, за „Писта дел Хел“ и автобусните спирки, 100 милиона за Кампуса, 60 милиона, за да променим плана на метрото и 20 милиона за стадион „Йохан“, обясни Лапорта.

„Как ще се финансира? С допълнителни приходи от ВИП ложи, с нови възможности за спонсорство, с концерти и шоу програми в „Палау“, с права за кръщаване на обектите на някои от спонсорите. Всичко това ще донесе повече от 200 милиона евро и това е консервативна прогноза“,

Жоан Лапорта уточни, че клубът смята да изтекли кредит от 1,5 милиарда евро за 35 години, като първите 5 години са гратисен период и няма да започне да се плаща дългът, докато не бъде изградена цялата инфраструктура.