От мача с Байерн ще зависи продължаването на Барселона напред в Шампионската лига. За да успеят, без да зависят от другия двубой в групата, каталунците трябва да победят на терена на мюнхенци, което изглежда като истинско чудо на фона на представянето на двата отбора до момента през кампанията. Баварците вървят уверено както на европейската сцена, така и на домашната, като водят и в двете класации. В ШЛ германците нямат загубена точка, докато в същото време Барселона изостава с 16 пункта от лидера в Ла Лига и очаква чудо, за да продължи напред в Европа.

Един от големите проблеми, които Шави има, е липсата на ефективност в атакуващ план. Точно обратното важи за Байерн, който разполага с изключително мощно нападение. Тимът на Юлиан Нагелсман вече е отбелязал 64 гола в двете основни състезания. Има един смразяващ факт, който показва разликата между двата отбора. Той се обобщава от валяка Роберт Левандовски. Само полският нападател е събрал 27 гола на сметката си този сезон (16 в Бундеслигата, 9 в ШЛ и 2 за Суперкупата на Германия). Това е повече от целия отбор на Барселона, който има 25 попадения – 23 в Ла Лига и само 2 в ШЛ.

Много тежки данни за лос кулес, които в продължение на 15 години имаха Меси. Аржентинецът беше играчът, който много често имаше повече попадения от целия отбор на съперника, но сега историята се обърна на напълно противоположния полюс.

Проблемът с гола обзе Барселона още от първия ден и най-много се прояви в Шампионската лига. Трудно е да се повярва, че до последния кръг лос кулес са вкарали само два пъти в Европа. Все пак тези попадения се оказаха много скъпоценни, носейки 6 точки срещу Динамо Киев. Когато погледнем към статистиката, не можем да бъдем изненадани от изнесените показатели. Проблемът на Барса е, че изобщо не достига до вратата на противника. В петте мача, които са изиграли до момента, блаугранас имат само 9 удара във вратата. За сравнение – Ливърпул за един мач стигна до 13!

Още по-притеснително за Барса е, че половината от въпросните 9 удара в очертанията не са дошли от нападатели, а от защитници. Жерард Пике и Клеман Лангле два пъти улучват вратата след корнери, а Жорди Алба и Сержиньо Дест след включвания от дълбочина като бекове. Централният нападател Мемфис Депай е стрелял точно само веднъж, което е твърде малко на фона на изиграните от него 435 минути (5 мача) в ШЛ.

Мачът на „Алианц Арена“ ще се играе без публика заради новите противоепидемични мерки срещу коронавируса в Бавария, а домакините обявиха, че няма да могат да разчитат на Серж Гнабри и Леон Горецка. Това потвърди и треньорът Юлиан Нагелсман на пресконференцията. 

Срещата е без значение за класирането на Байерн, затова домакините няма да поемат никакви рискове със здравето на футболистите. Мача пропускат още Кюизанс, Марсел Забицер, Йосип Станишич, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Джошуа Кимих, които са с различни травми и заболявания. Карантината на Кимих изтече, но Нагелсман няма да рискува с пускането му, тъй като германският национал не е тренирал пълноценно в последните седмици.

„Трябва да бъдем внимателни и да мислим дори за мача в събота с Майнц. Барселона има играчи от световна класа. Те са под напрежение заради класирането си, но ще дадат всичко от себе си“, каза Нагелсман.

Луис Рохо, "Марка"