Барселона удари Атлетико Мадрид напълно заслужено с 4:2 в дербито на 22-ия кръг на испанската Ла Лига, играно на стадион "Ноу Камп".

"Блаугранас" изиграха шеметно първо полувреме, навярно най-силното досега под ръководството на Шави, при това - срещу изключително силен противник. Началото беше за "дюшекчиите", които откриха резултата чрез Яник Караско, получил асистенция от... голмайстор №3 в историята на Барса Луис Суарес.

С това се изчерпа вдъхновението на "бандата на Чоло" и буквално до почивката Барса смазваше съперника по всички параграфи. Жорди Алба изравни набързо с феноменално изпълнение от воле, а в 21-ата минута Гави обърна резултата с глава. Малко преди почивката Жерард Пике нацели гредата, но Роналд Араухо направи успешна добавка. Статистиката показа, че каталунците са отправили точно три точни изстрела за първите 45 минути.

В началото на второто полувреме всичко изглеждаше решено, защото Дани Алвеш вкара четвърти гол за Барса. Интригата обаче се завърна, тъй като легендата на каталунците Луис Суарес върна Атлетико в мача, а за капак Алвеш беше изгонен в 69-ата минута. До края обаче не се случи нищо опасно и момчетата на Шави изковаха много важен успех.

Четвъртият в таблицата Барселона събра 38 точки и изпревари Атлетико Мадрид, който вече е пети с 36 пункта.

 


Домакините стартираха по-дейно и не спираха да търсят начин да тормозят отбраната на шампионите. Новото попълнение Феран Торес шутира покрай целта, а публиката на трибуните бурно подкрепяше своите любимци.

За изненада на случващото се на терена, в осмата минута Атлетико откри резултата. Голмайстор №3 в историята на Барса Луис Суарес се впусна по дясното крило при акция на мадридчани и намери Яник Караско в наказателното поле. Изкаралият авантюра в Китай белгиец стреля от движение и намери долния ляв ъгъл.

Ранната "първа кръв" не се отрази на Барса и само две минути след това резултатът беше изравнен. Претенциите на гостите за нарушение в атака на бяха уважени от съдийската бригада, но това нямаше значение, защото бекът Жорди Алба заби един от головете на сезона. Защитникът "хвана" топката от въздуха с левачката от петнайсетина метра след подаване на Дани Алвеш и я забоде като във видеоигра в горния десен ъгъл - 1:1!

 

Жоао Феликс накара зрителите по трибуните да изтръпнат след хубав финт и удар покрай дясната греда, но в средата на първата част пълният обрат беше факт. Завърналият се юноша на Барса Адама Траоре не спря да се подиграва с отбраната на Атлетико и центрира в наказателното поле, където другият продукт на Ла Масия Гави вкара с глава.

Феран Торес би мощно с левачката покрай лявата сглобка, а на отсрещната врата Савич отправи опасен, но все пак неточен удар с глава. Така дойде 43-ата минута, в която напречната греда спаси гостуващия тим при удара с глава на Жерард Пике, но секунди след това Роналд Араухо направи успешна добавка отблизо.

Вместо да видим реакция от Атлетико в началото на второто полувреме, такава последва от колекционера на трофеи Дани Алвеш. Живата легенда на Барса разстреля Облак с плътен удар от движение след подаване отляво и обра овациите на зрителите по трибуните.

Тер Стеген спаси удар-центриране на Караско, но в 58-ата минута нямаше какво да стори, когато Луис Суарес вкара с глава отблизо. Уругваецът не отпразнува попадението и дори се извини на феновете на Барса за разочарованието, което им е причинил днес.

Голът на Суарес видимо обърка "блаугранас" и в следващите няколко минути Атлетико видимо беше по-добрият отбор. За капак в 69-ата минута Дани Алвеш получи директен червен картон заради умишлен ритник без топка в прасеца на Караско.

Строгият в този мач арбитър Хил Мансано погледна към екраните и си помогна с VAR в ситуацията с Алвеш, но не стори същото десетина минути преди края на редовното време, когато Даниел Вас спря втурналия се сам срещу вратаря Феран Торес с ръцете си. До края не се случи нищо интересно и Барса постигна заслужена десета шампионатна победа за кампанията.


Барселона - Атлетико Мадрид 4:2

0:1 Яник Караско - 8'
1:1 Жорди Алба - 10'
2:1 Гави - 21'
3:1 Роналд Араухо - 43'
4:1 Дани Алвеш - 49'
4:2 Луис Суарес - 58'

Червен картон (директен): Дани Алвеш - 69'