Барселона стигна до измъчена победа с 1:0 срещу Севиля в дербито на 30-ия кръг на испанската Ла Лига. Хората на Шави Ернандес доминираха тотално, но се задоволиха с минималната победа, която ги изкачи на втората позиция във временното класиране, изпреварвайки именно андалусци.

В герой за „блаугранас“ се превърна Педри. Той вкара скъпоценния гол след асистенция на изигралия страхотен мач Усман Дембеле. Така Барса постигна шестата си поредна победа в Ла Лига и за първи път се озова зад лидера Реал Мадрид, измествайки доскорошния подгласник на „лос бланкос“. Хората на Шави спряха и серията на андалусци от 15 мача без поражение.

Барса пропиля куп положения и само неточният мерник и отличните изяви на пазилия като лъв Боно спасиха Севиля от тежка загуба в цифрово изражение. С пропуски за домакините блесна най-вече Феран Торес, в това отношение се отличиха още Обамеянг и Дембеле, а Пике тресна гредата.

След този успех Барса вече е с актив от 57 точки, колкото имат Атлетико Мадрид и Севиля, но каталунците са с по-добри показатели. Хората на Шави са с мач по-малко и изостават  с 12 точки от лидера Реал Мадрид. Първата загуба от 15 мача насам срина Севиля на четвъртата позиция.

Хората на Шави започнаха да диктуват нещата още след първия съдийски сигнал. В 8-ата минута Феран Торес нахлу в пеналта, но би малко встрани от  гредата.

В тези минути Дембеле нахлуваше като оса отдясно и демонстрира безспорната си класа. Французинът центрира към Френки де Йонг, чийто изстрел с глава в 13-ата минута премина над гредата.

Гостите стояха прилично на терена, но така и не създаваха нищо сериозно в предни позиции. Севилци претендираха за дузпа в 25-ата минута заради игра с ръка на бранител на каталунците, но съдията Хосе Санчес подмина ситуацията.

Четвърт час по-късно и домакините поискаха дузпа, но също не получиха такава. Първият точен удар в мача дойде едва в 41-ата минута, но изстрелът на Феран Торес не затрудни Боно. Точно преди почивката Обамеянг  профука най-чистото положение, след като получи топката на изгодна позиция но би слабо и не затрудни стража на гостите.

През първите 45 минути каталунците отправиха цели 9 удара по посока на вратата на Севиля, а андалусци – нито един.

Почти веднага след паузата Севиля отправи първия си удар и едва не откри резултата. Тер Стеген обаче се справи с изстреля на Ламела.

Барселона продължи да доминира при владеенето на топката, но контратаките на Севиля вещаеха все повече опасности.

В 63-ата минута Боно спаси страхотен шут на Феран. След изпълнението на корнера стражът изби в нов корнер и удар с глава на Араухо. Само 60 секунди по-късно Феран Торес направи поредния си пропуск, стреляйки в аут от изгодна позиция в пеналта.

Иван Ракитич стреля опасно от фаул в 66-ата минута, но кълбото облиза гредата. Последва удар на Пике, но Боно отново беше на мястото си. След корнера Барса отново нямаше късмет след изстрел на Пике с глава не пожела да влезе в мрежата и срещна гредата.

Пропуските на домакините продължиха. С поредния от тях блесна Усман Дембеле, а обръчът се затваряше все повече.

В 72-ата минута Барса най-накрая успя да превземе вратата на Боно. Попадението реализира Педри, който елиминира Ракитич, а след това с удар от дъгата на пеналта матира стража, пращайки топката в долния му десен ъгъл – 1:0.

В 77-ата минута след поредно страхотно подаване на Дембеле, Торес отново направи герой Боно, след като не успя да го преодолее отблизо.

За момент в 82-ата минута Севиля се оказа с 12 души на терена при извършването на смяната на Рекик с Рафа Мир.

В 86-ата минута реферът изгони от скамейката единия от помощниците на Юлен Лопетеги заради реакция срещу съдийско решение. В добавеното време гостите едва не смразиха трибуните на "Камп Ноу", но Тер Стеген се справи с удара на резервата Аугустинсон.

Така след шестата си поредна победа и 14-ти мач без загуба Барселона се озова в подножието на върха зад Реал Мадрид, а Севиля отново позна вкуса на поражението за първи път от 28 ноември миналата година, когато падна с 1:2 на „Сантяго Бернабеу“.

Барселона – Севиля – 1:0

Голмайстори:1:0 Педри (72)

Барселона: Тер Стеген, Алвеш, Араухо, Пике, Алба, Бускетс, Де Йонг, Педри, Дембеле, Торес, Обамеянг

Севиля: Боно, Навас, Кунде, Карлос, Рекик, Гудели, Жордан, Ракитич, Ламела, Окампос, Марсиал