Барселона измъкна щастливо 1:1 при гостуването си на Айнтрахт Франкфурт в първа среща от ¼-финалите в Лига Европа. Каталунците имаха много тежки минути на „Дойче Банк Арена“, където над 50 000 фенове подкрепяха окрилените домакини. "Блаугранас“ извадиха и голям късмет, след като ВАР отмени дузпа за домакините, коригирайки грешно решение на сръбския съдия Сърджан Йованович. Немците завършиха двубоя с 10 души, след като Тута пое преждевременно към съблекалните 12 минути преди края.

Деветият в Бундеслигата изигра много силен мач, изпусна доста положения пред вратата на Тер Стеген, но не успя да се поздрави с макар и минимална победа преди реванша на „Камп Ноу“. Ансгар Кнауф откри резултата за германците, но Феран Торес възстанови равенството, като и двете попадения паднаха след почивката.

Хората на Оливер Гласнер успяха да вкарат двубоя в желаното от тях русло. Така домакините разкъсваха защитата на каталунците с изключително опасните си контраатаки. Тимът на Шави имаше териториално предимство, но не създаде достатъчно положения пред вратата на Кевин Трап.  

Дори и след като домакините останаха с човек по-малко, каталунците не успяха да се възползват и да осъществят по-сериозен натиск. Айнтрахт все пак сложи и край на серията на Барса от 7 поредни победи във всички турнири.

Шави реши да остави Френки де Йонк и Усман Дембеле на резервната скамейка. Домакините излязоха с най-доброто, с което разполагат в момента.

Двубоят започна агресивно и двуостро. Още в 3-ата минута Трап изби в корнер далечен шут на Феран Торес. Отговорът на домакините дойде след 180 секунди, когато  Джибрил Соу стреля  мощно, но топката премина опасно близо до десния страничен стълб. Малко след това се наложи Гави да се намесва решително след опасно центриране на Филип Костич, избивайки в ъглов удар топката преди тя да стигне до Джибрил Соу.

След това се случи очакваното – Барса владееше топката, а домакините се групираха отлично и дебнеха за светкавични контраатаки.

В 17-ата минута Обамеянг би в аут от малък ъгъл. На Шави му се наложи да направи принудителна смяна в средата на първото полувреме, след като Пике получи контузия и вместо него се появи Ленгле.

Най-дискусионната ситуация в мача се случи в 38-ата минута. Тогава съдията Сърджан Йованович отсъди дузпа след съприкосновение между Серхио Бускетс и Рафаел Боре в пеналта. Ситуацията бе прегледана с помощта на ВАР и първоначалното решение на сръбския рефер бе коригирано и отменено. В крайна сметка и Йованович лично видя ситуацията на монитора и прецени, че капитанът на "блаугранас" е избил топката чисто от краката на Боре. От повторенията се видя, че благодарение на ВАР се взе правилното решение.

Второто полувреме започна перфектно за Айнтрахт. Те откриха резултата в 48-ата минута. Ансгар Кнауф достигна до отбита топка след корнер и със страхотен шут матира Тер Стеген - 1:0.

Малко след това Йеспер Линдстрьом пропиля шанс да удвои. Германците продължи да налитат като оси и в тези минути не се виждаше как Барса ще промени развоя на срещата.

Вместо втори гол за домакините обаче в 66-ата минута  се стигна до равенството. Резервата Френки де Йонг и Феран Торес разиграха отлично в наказателното поле, след което испанецът се озова на изгодна позиция и разстреля Трап -1:1.

В 78-ата минута домакините останаха в намален състав, след като Тута получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Педри.

До края Барса пробва финален натиск, но не успя да стигне до пълен обрат. Домакините също направиха едно опасно слизане към вратата на Тер Стеген. По този начин развръзката след този спектакъл във Франкфурт остана за реванша в Барселона след седмица.

Айнтрахт – Барселона 1:1

Гомайстори: 1:0 Ансгар Кнауф(48), 1:1 Феран Торес (66),

Червен картон: Тута (78)

Айнтрахт: Трап, Тута,Хинтерегер, Ндика, Йокич, Соу, Кнауф, Костич, Линдстрьом, Камада, Боре

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Пике, Гарсия, Алба, Бускетс, Педри, Гави, Торес,Траоре, Обамеянг