През лятото на 2008 г. Пеп Гуардиола беше натоварен с огромна отговорност, след като от треньор на втория отбор на Барселона стана наставник на представителния тим на каталунците. Оптимисти на "Камп Ноу" не липсваха, но все пак малцина очакваха изумителните успехи, които треньорът ще постигне начело на Блаугранас.

Гуардиола спечели три титли в Ла Лига, два трофея от Шампионската, три Купи на Краля, три Суперкупи на Испания и много други отличия. Младият тогава специалист разполагаше с наистина брилянтен състав - Шави, Андрес Иниеста, Карлес Пуйол... Но един играч беше с най-големия принос за успехите - Лионел Меси.

Аржентинецът получи дебют при Франк Рийкард като 17-годишен през есента на 2004 г., но Пеп беше този, при който завладява света. Цитираният от webcafe.bg Гуардиола даде интервю за Телемундо Депортес, в което се върна към онези години и засипа със суперлативи Лео.

На въпрос какво означава Меси за кариерата му, 51-годишният наставник отговори с една дума: "Всичко!".

Каталунецът призна още: "Меси ме направи по-конкурентоспособен от родителите ми. По мое време имах страхотни играчи в отбора. И без Меси щяхме да спечелим трофеи... Но толкова много, колкото спечелихме, щеше да е невъзможно без него. С Меси имах усещането, което Фил Джаксън имаше с Майкъл Джордан. Джордан спечели шест шампионски титли в НБА, а аз спечелих много трофеи с Лео. Винаги съм казвал, че той направи всички по-добри в Барселона. Трябва да му подаря бутилка хубаво вино, защото благодарение на него успях да сключа добри договори по-нататък в кариерата си. Дължа му го в знак на благодарност."