Барселона сложи край невижданата си серия от три поредни загуби на „Камп Ноу“, побеждавайки само с 2:1 опашкаря Майорка в среща от 34-ия кръг на Ла Лига. Успехът за „каталунците“ донесоха Мемфис Депай и капитанът Серхио Бускетс, а трите точки отнова изкачиха тима до втората позиция във временното класиране. За гостите се разписа капитанът им Антонио Раийо.

Две от въпросните 3 поражения дойдоха в шампионата на Испания, а начало на негативната серия беше дал Айнтрайхт Франкфурт на четвъртфиналите в Лига Европа.

С прибавените 3 точки „блаугранас“ вече има 66 на своята сметка и диша по-спокойно в битката за местата, осигуряващи място в Шампионската лига. Хората на Шави са втори и целта в оставащите 4 срещи до края ще е да запазят позицията си. Майорка е на 16-то място с 32 пункта и ще продължи битката за оцеляването си в испанския елит.

Барса доминираше тотално на терена, но множеството пропуски ги лишиха от по-изразителна победа. Гостите също създадоха напрежение пред вратата на Тер Стеген на няколко пъти, но нямаха сили да се противопоставят на мощта на каталунците, макар че вкараха гол, заради който „блаугранас“ трябваше да треперят до края.

Шави реши да заложи на Мемфис Депай, Пиер-Емерик Обамеянг и Феран Торес в атака. Този тризъбец не спираше да тормози защитата на съперника. Усман Дембеле остана на резервната скамейка.

Каталунците се хвърлиха в атака веднага след първия съдийски сигнал. Още в 5-ата минута пред Обамеянг се откри възможност да открие резултата, но Серхио Рико с блестящ рефлекс спаси удара му с глава.

В 19-ата минута едва не се стигна до шокиращ гол за Майорка. Тогава Брайън Оливан пусна успоредна топка на голлинията, където Фер Ниньо не успя да уцели празната врата, стреляйки над напречната греда.

Топката посети мрежата на Серхио Рико в 23-ата минута. Роналд Араухо вкара след удар с глава, но съдията отмени попадението му заради засада.

Все пак логичното се случи в 25-ата минута, когато домакините откриха резултата. Жорди Алба изведе перфектно Мемфис Депай, а нидерландецът се измъкна зад отбраната и с феноменален шут заби 11-ия си гол от началото на сезона – 1:0.

След половин час игра капитанът на Майорка Раийо едва не си заби автогол. Той се опита да изчисти топката, но с пета я насочи към собствената си врата, където за късмет Рико я улови.

До почивката не паднаха повече попадения, въпреки доминацията на хората на Шави.

След антракта Барса усили натиска си. В 50-ата минута Раийо отново се размина с отбелязването на автогол. Този път той се хвърли да изчисти центриране по земя, но прати топката в лявата странична греда. Оказа се, че е имало и засада на играч на домакините.

В 54-ата минута Барса закономерно удвои. Феран Торес шутира от пеналта, ударът му бе блокиран, но топката стигна до Серхио Бускетс. Капитанът на домакините стреля безпощадно – 2:0.

Последва пропуск на Обамеянг. В 75-ата минута в игра след 4 месеца извън терена се появи Ансу Фати, който замени Феран Торес. Минута преди това именно испанският национал вкара гол, но и той бе отменен заради засада.

Когато обаче не вкарваш, получаваш попадение в собствената си врата. Това се случи и на „Камп Ноу“. В 79-ата минута падна гол от нищото във мрежата на Тер Стеген. Капитанът на Майорка Антонио Раийо все пак реализира, при това в правилната врата, засичайки с коляно топката след изпълнение на фаул – 2:1.

До края не паднаха повече попадения, а Барселона сложи край историческата си кошмарна серия за поредни домакински загуби в рамките на един сезон във всички турнири.

Барселона – Майорка 2:1

Голмайстори: 1:0 Мемфис Депай (25), 2:0 Серхио Бускетс (54), 2:1 Антонио Раийо (79)

 Барселона: Тер Стеген, Алвеш, Пике, Араухо, Алба, Френки де Йонг, Бускетс, Гави,  Депай, Обамеянг, Торес

Майорка: Рико, Русо, Валент, Раийо, Мафео, Санчес, Баталия, Оливан, Родригес, Анхел, Ниньо