Барселона се върна на победния път, след като се наложи с 1:0 при гостуването си на Реал Сосиедад. Пиер-Емерик Обамеянг донесе успеха на каталунците с гол още в началото на мача от 33-ия кръг на Ла Лига.

С трите точки Барса се върна на второто място, където за няколко часа се бе настанил тимът на Севиля, победил с 3:2 при визитата си на Леванте. 

Футболистите на Шави започнаха максимално мобилизирани да изтрият срама от загубите срещу Айнтрахт и Кадис. Така още в 11-ата минута гостите откриха резултата.

След центриране на Алба отдясно, топката се озова в Дембеле, който стреля в гредата. Субелдия не се ориентира добре и не изчисти, което позволи на Френки де Йонг да центрира на далечната греда, където беше Феран Торес. Нападателят от своя страна намери Обамеянг, който надскочи защитник на домакините и с глава прати топката във вратата на Ремиро. 

Пред баските се откри добра възможност за изравнителен гол в 34-ата минута. Сьорлот засече с глава центриране от пряк свободен удар, но Тер Щеген спаси.

Малко по-късно Де Йонг изведе Феран отляво на наказателното поле. Нападателят потърси далечния ъгъл, но стреля в аут. Веднага след това Обамеянг можеше да отбележи второ попадение. Габонецът получи извеждащ пас от Де Йонг и от границата на пеналта шутира силно покрай вратата.

В 43-ата минута Реал Сосиедад имаше страхотна възможност да изравни резултата. Сьорлот проби през центъра, справи се с Араухо и изведе Исак на стрелкова позиция. Шведският нападател обаче не успя да намери очертанията на вратата с удар по диагонала.

Втората част започна с шанс за домакините. Янузай центрира в наказателното поле и след рикошет в Дани Алвеш топката стана мното трудна за Сьорлот, който отблизо стреля над вратата. 

Малко след това Бускетс подари топката на Янузай, който от своя страна пусна отличен пас към Сьорлот. Норвежецът проби отляво и отправи удар от малък ъгъл, който Тер Щеген успя да избие. 

В 74-ата минута Гави пропиля прекрасна възможност, след като от 6-7 метра не успя да уцели вратата. В края реферът даде 10 минути допълнително време, но Барселона удържа минималния си аванс.

Каталунците събраха 63 точки, на 15 от лидера Реал Мадрид, като са и с мач по-малко. Третият Севиля е със същия точков актив, а Атлетико е с 61 пункта на четвъртото място. Реал Сосиедад пък е шести с 55 точки.

 

Реал Сосиедад - Барселона  0:1

Голмайстор: 0:1 Пиер-Емерик Обамеянг (11)

Реал Сосиедад: Ремиро, Салдуа, Субелдия, Льо Норман, Рико, Субименди, Мерино, Янузай, Рафиня, Сьорлот, Исак

Барселона: Тер Щеген, Пике, Араухо, Бускетс, Дембеле, Дани Алвеш, Жорди Алба, Феран Торес, Ф. Де Йонг, Обамеянг, Гави