Крилото Рафиня даде интервю пред сайта www.theplayerstribune.com в което новото попълнение на Барса разкрива интересни подробности от ранните си години.

Човече, случваше се много пъти да получавам смъртни заплахи. Чукаха на вратата на съблекалнята, опитваха да я разбият. „Ако спечелиш този мач, ще те убием”. „Никога няма да се измъкнеш жив”. 

Това бяха прословутите турнири „варзеа“ (varzea). Или домът на отхвърлените, които не са част от футболни академии. Аз бях един от тях. Много ми е трудно да ви обясня какво означава „варзеа“. Само хората в Бразилия знаят за какво става въпрос. 

Прилича на Дивия запад. Нещо като мрежа от независими мачове и турнири, които се играят на прах и пясък. Често нямаше мрежи, а само стълбове. Отхвърлените играят с гняв, за да оцелеят. Сякаш животът им зависи от това.

 

За щастие смъртните заплахи бяха само заплахи, но често сме виждали хора да стоят около терена с оръжие. Ето защо казвам, че можеш да играеш навсякъде, ако си участвал в игрите на „варзеа“. Тези мачове ме направиха толкова корав. Имах и късмет. 

Загубих много приятели, които не са живи. Всички академии отказваха да ме вземат, но от 7-годишен исках да бъда футболист. Така и не завърших училище, можех да си намеря работа само в супермаркет или бръснарница. 

Знаех какъв е този живот, защото майка ми беше сменяла работата си твърде много пъти. Фризьорка, маникюристка, продавачка на парфюми и дрехи, рецепционистка, сервитьорка и т.н., и т.н. 

Накрая спести достатъчно пари, за да получи диплома, но никога не се е отказвала. Същото каза и на мен. Защото всеки тежък момент отминава“, завършва с оптимизъм новото попълнение на Барселона, цитиран от "Тема спорт".