С хеттрик на Роберт Левандовски Барселона размаза с 5:1 Виктория Пилзен в първи мач от група "С" на Шампионска лига.

Полският стрелец продължава с чудовищната си голово форма и в 5 срещи за каталунците във всички турнири вече има фамозните 8 попадения.

Освен това той се превърна в първия футболист в историята на турнира, който е вкарвал хеттрик за три различни отбора – има един за Борусия Дортмунд и четири за Байерн Мюнхен.

Останалите попадения за каталунците бяха дело на Франк Кесие и Феран Торес, а за чехите точен беше Ян Сикора за 1:2. 

В следващия кръг за Барса предстои далеч по-тежко изпитание – гостуване на Байерн Мюнхен на 13 септември, докато Пилзен приема Интер.


Шави Ернандес направи шест промени от победата с 3:0 над Севиля в Ла Лига. Серхио Бускетс и Рафиня бяха сред сменените футболисти, докато Усман Дембеле премина на десния фланг и остави левия за Ансу Фати, който започна от 1-ата минута. Заместникът на Бускетс беше Френки де Йонг, който в халфовата линия си партнираше с дебютанта като титуляр за каталунците Франк Кесие.

През уикенда Виктория Пилзен надделя с 1:0 над Слован Либерец и увеличи клубния си рекорд на 34 поредни срещи без загуба. За последно отборът падна на 31 октомври миналата година с 0:2 от Славия Прага, но тази вечер съдбата за хората на Михал Билек щеше да е съвсем различна.

Още от самото начало Барса пое контрол и поведе в 13-ата минута. Усман Дембеле центрира от корнер, Жул Кунде отклони с глава към Франк Кесие, който също с глава откри резултата – 1:0! Така халфът стана най-бързият дебютант за каталунците с гол в Шампионска лига като титуляр. Той надмина постижението на Серхио Бускетс, който през 2008 г. вкара срещу Базел след точно четвърт час игра.

По-късно ВАР реши, че няма дузпа за чехите, а в 34-ата минута и Роберт Левандовски откри головата си сметка за испанския колос в турнира. Полският стрелец взаимодейства страхотно със Сержи Роберто и с удар в долния десен ъгъл матира вратаря за 2:0! И със своите 34 години и 17 дни, Лева се превърна в най-възрастния дебютант за Барса с гол в Шампионска лига, надминавайки Хенрик Ларсон (32 години и 60 дни) срещу Селтик през септември 2004 г.

В 44-ата минута Виктория се върна в мача. Вацлав Йемелка демонстрира прекрасната си техника и с красиво прехвърлящо центриране намери Ян Сикора. Той насочи топката в десния ъгъл и се разписа за 1:2!

Радостта на гостите беше твърде кратка, защото в добавеното време на първата част Левандовски отново вкара. Дембеле намери непокрития поляк, за когото нямаше проблеми с глава да оплете топката в опразнената мрежа – 3:1!

След почивката Барса продължи да диктува мача, създаваше опасности и четвъртият гол беше въпрос на време. В 57-ата минута ВАР се намеси за пореден път в срещата, този път да провели дали Томаш Хори е за червен картон, но в крайна сметка нападателят получи официално предупреждение. И в 65-ата минута опасен негов удар излезе в аут.

Само 180 секунди по-късно Левандовски оформи хеттрика си. Той засече подаване на резервата Феран Торес и брилянтното му воле влетя до дясната греда за 4:1!

В 71-ата минута и самият Торес се разписа. Дембеле намери бившия футболист на Манчестър Сити на чиста позиция и той с шут от движение остави Индрих Станек безпомощен – 5:1 за Барселона, което беше и крайният резултат в двубоя! 

Барселона – Виктория Пилзен

Голмайстори: 1:0 Кесие (13), 2:0 Левандовски (34), 2:1 Сикора (44), 4:1 Левандовски (45+3, 67), 5:1 Торес (71)