„Не, моля ви се, не веднага Байерн”, каза новото попълнение на Барселона Роберт Левандовски преди тегленето на жребия за груповата фаза в Шампионската лига.

Вместо това съдбата почука веднага на вратата му, като предложи не само два мача с бившия му отбор, но и уреди първият от тях да е още във втория кръг. При това в Мюнхен, където раната от преминаването му в Барселона все още е отворена.

„Да ги срещна веднага би било твърде рано и също в известна степен би било комична сензация“, заключи полякът, след като жребият стана факт.

Вместо това утре (б.р. днес) на „Алианц Арена“ никой няма да се смее. Мюнхен тръпне за срещата с Левандовски. Ще има аплодисменти от носталгичните или благодарни фенове, но и  освирквания от възмутените, които вече започнаха да го заклеймяват като предател и наемник.

Не е за пари

За пари ли Роберт го направи? Не, в Мюнхен, където вкара 344 гола в 375 мача, той печелеше повече – около чисти 12 млн. евро срещу 10 сега. И дори да му бяха предложили годишен договор, който да се доближа до ръста на заплатите в Барселона (между 13 млн. и 16 млн.), той пак не би останал. Байерн опита всичко, защото бе наясно, че макар на 34 години, полякът гарантира 40 гола на сезон. Сблъсъците около подновяването на договора му бяха само претекст да се запълни очакваната празнина и в крайна сметка бяха разрешени чрез удовлетворяване на двете страни.

Байерн получи 45 милиона евро (плюс 5 млн. бонуси) за 34-годишен нападател, който не искаше да остане, а Левандовски осъществи мечтата си да облече екипа на Барселона. Роберт го направи, за да се отърве от етикета, че е прекарал кариерата си в лесно първенство, което също така го лиши от спечелване на „Златната топка“.

Освен това малко облагодетелстван от факта, че е капитан на второразреден национален отбор, с който дори с чудо не би спечели трофей, полякът искаше да се включи в престижен клуб, макар и в момента преживяващ много турбуленции, задлъжнял и не сигурен в победата като Байерн. Но с един голям съперник в лицето на Реал Мадрид.

Левандовски се разведе с Байерн и Германия, защото всички рекорди в Бундеслигата вече не му бяха достатъчни. Като момче той е посетил „Камп Ноу“ с майка си. Желанието да се доближи до легендата на Йохан Кройф беше влязло в главата му, а сега и към това на Лео Меси, който през 2012 г. спечели голмайсторския приз с 50 гола, докато Лева преди два сезона в Бундеслигата, турнир с 2 отбора и 4 мача по-малко, стигна до 41, детронирайки рекордьора Герд Мюлер (40).

Слънце и последователи

Околната среда също има своето очарование: Левандовски искаше да избяга от образа на поляка, който е щастлив в снега, защото му напомня за детството му. В избора му, безспорно замислен семейно, слънцето и Средиземноморието са имали ясна роля. Съпругата му Анна има 4,3 милиона последователи в социалните мрежи. Семейство Левандовски са бляскава двойка у дома, а дори подобен ход логично предизвиква интерес. 

Кой го печели

След шест мача за Барселона Роберт вече има на сметката си 9 гола, а с хеттрика в Шампионската лига срещу Виктория Пилзен (5:1) той стана първият, който го е правил в турини с три различни клуба (другият е Борусия Дортмунд).  Байерн от своя страна започна с 26 гола в първите си 6 мача, но последните три поредни равенства в Бундеслигата дават твърде много поводи за размисъл, че тимът е загубили инстинкта си на убиец. Или просто го няма екзекутора. За момента не се е се случило нищо фатално, сезонът е дълъг.

Във вторник (б.р. – днес) обаче в Мюнхен ще е вълнуващо. И присъствието на Левандовски с екип, различен от този на Байерн, е само още една допълнителна причина, за да се наследим на шоуто.

Пиерфранческо АРКЕТИ, „Гадзета дело спорт”
Превод: "Тема:Спорт"