Барселона разби Виляреал с 3:0 в среща от 10-ия кръг на испанската Ла Лига. Хората на Шави Ернандес доминираха тотално на „Камп Ноу“ и нокаутираха съперника си в рамките на 7 минути през първото полувреме, отбелязвайки три попадения във вратата на „жълтата подводница“.

Роберт Левандовски избухна с дежурните си два гола в 31-ата и 35-ата минута, а Ансу Фати добави още един гол в 38-ата минута за триумфа на каталунците, които зарадваха привържениците си след краха в Ел Класико срещу Реал Мадрид. Преди това "блаугранас" стигнаха само до 3:3 срещу Интер на "Камп Ноу" и само чудо може да ги остави в Шампионската лига и напролет.  Успехът върха каталунците на победния път и им позволи да вземат глътка въздух след предходните два кошмарни мача за тях.

С прибавените 3 точки Барса събра 25 и се бетонира на второто място, с 3 пункта по-малко кралския клуб. Тимът на Унай Емери е 9-ти с 15 точки.

Поредното изригване на Левандовски пък увеличи актива му на 11 гола с екипа на "блаугранас" в шампионата и общо 16 гола от началото на кампанията във всички турнири. С двете си нови попадения полският топстрелец вече е реализирал общо 601 гола по време на кариерата си на клубно и национално ниво.

Преди първия съдийски сигнал на рефера Карлос дел Серо на терена на „Камп Ноу“ излязоха призьорите на Барселона от церемонията „Златната топка“. Роберт Левандовски, Педри и звездата на дамския тим на каталунците Алексия Путеяс, която за втора поредна година бе обявена за №1 в света на женския футбол, показаха отличията си и обраха овациите от препълнените трибуни. 

Двубоят очаквано започна с натиск на домакините. Още след 120 секунди Фати шутира покрай дясната греда на Рули. Хората на Шави имаха териториално предимство, в атаките им обаче липсваше острота и креативност. Каталунците сякаш се блъскаха в стена през първия половин час.

Все пак в 31-ата минута се стигна до откриване на резултата. Маркос Алонсо изведе перфектно Алба отляво. Последният пусна топката към Левандовски, който се завъртя и със страхотен удар матира Рули – 1:0.

Само четири минути по-късно полският голаджия заби втория си гол и общо 11-ти  в шампионата. Лева получи топката от Гави и с шут от дъгата на пеналта направи 2:0.

Гостите бяха нокаутирани с трети съкрушителен удар в 38-ата минута. Каталунците направиха страхотна многоходова комбинация, при която топката се озова у Феран Торес, който намери Ансу Фати. Младокът първо не съумя да прати топката в мрежата, но при добавката не сгреши – 3:0.

След антракта Барса продължи да държи контрола върху мача. Така се стигна до пропуск на Фати, който от малък ъгъл не успя да матира отново Рули.

Хората на Унай Емери така и не съумяваха да затруднят домакините, камо ли да създадат сериозно напрежение пред вратата на Тер Стеген.

На терена за домакините се появиха Дембеле и Рафиня. В 79-ата минута именно те бяха в основата на най-чистото положение за "блаугранас" след почивката. Дембеле намери бразилеца сам в пеналта, но той не успя да преодолее вратаря и би в аут.

До края гостите нямаха сили да стигнат поне до почетно попадение.

Барселона - Виляреал 3:0

Голмайстори: 2:0 – Роберт Левандовски (31, 35), 3:0 - Ансу Фати (38)

Барселона: Тер Стеген, Сержи Роберто, Кунде, Алонсо, Алба, Де Йонг, Гави, Педри, Феран Торес, Фати, Левандовски

Виляреал: Рули, Фемения, Албиол, Пау Торес, Педраса, Йереми Пино, Морланес, Парехо, Баена, Джаксън, Данжума