Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица се очертава много трудна за Манчестър Юнайтед, който продължава да се лута с представянето си във Висшата лига. За "Червените дяволи" предстоят сблъсъци с лондонски отбори, които са пред тях в класирането. 

Първото изпитание е Тотнъм, който се намира в серия от 3 поредни победи във всички турнири и определено е във възход под ръководството на Антонио Конте. Юнайтед спечели последните си 3 двубоя със столичани, но само в последния италианецът беше начело на "Шпорите". Срещата на "Олд Трафорд" завърши 3:2 за домакините с хеттрик на Кристиано Роналдо. Но от последните си 4 визити на "Театъра на мечтите", Тотнъм има 2 загуби и 2 победи, които едва ли ще забрави скоро – 3:0 през 2018 г. и знаменитото 6:1 през 2020 г.

После за хората на Ерик тен Хаг предстои още по-трудна задача – гостуване на Челси. "Сините" се представят превъзходно под ръководството на Греъм Потър и имат 1 равенство в дебюта на спеца, след което нанизаха 5 поредни успеха във всички турнири, включително 2 над първенеца на Италия Милан в Шампионска лига. До 2017 г. гостите се намираха в тежка серия от 8 последователни мача без успех на "Стамфорд Бридж", но след това серията се обърна в тяхна полза. Юнайтед не е губил в дома на Челси в 6 поредни двубоя във всички турнири, от които спечели 3. Дербитата с Тотнъм и Челси са от изключителна важност за "Червените дяволи", защото 2 победи почти сигурно ще ги пратят в Топ 4, но и отборът ще набере така нужното му самочувствие.

Барселона също има нужда от самочувствие, след като почти сигурно за втора поредна година ще отпадне още в груповата фаза на Шампионска лига, загуби и с 1:3 "Ел Класико" от големия съперник Реал Мадрид. Сега за каталунците предстоят по-лесни срещи, но поне на хартия, защото съперниците са коварни. На "Камп Ноу" първо гостува Виляреал. "Жълтата подводница" не се намира в блестяща форма, но през сезона вече победи с 2:0 като гост Атлетико Мадрид. Освен това отборът спечели последното си гостуване на Барса, също с 2:0, и сега е амбициран да повтори постижението си.

После за възпитаниците на Шави предстои ново трудно домакинство, на Атлетик Билбао. Баските започнаха сезона отлично, но в последните два кръга не успяха да постигнат победа – 1:1 като гост на Севиля и 0:1 у дома от Атлетико Мадрид. През миналия шампионат Барселона разби с 4:0 Атлетик у дома, а гостите нямат победа на "Камп Ноу" в Ла Лига от 2001 г. За този период Барса спечели внушителните 17 мача, 3 завършиха без победител.

У нас също има възлови двубои. Ботев Пловдив приема ЦСКА в отложен мач от 5-ия кръг на efbet Лига. "Канарчетата" върнаха формата си от миналия сезон и се намират в серия от 4 поредни домакински успеха. През миналия сезон ЦСКА падна с 0:2 в "Коматево", а през този показа, че играе трудно в големите мачове след 0:2 от Левски и 1:2 от Лудогорец. В Разград обаче "червените" се представиха много силно и именно това дава надежди на отбора за силно представяне и в Пловдив. 

В efbet Лига предстои още една битка по оста София - Пловдив. Левски приема Локомотив в опит да постигне първа победа от 2 мача насам, след като загуби с 1:2 от Славия и направи 0:0 със Септември. Гостите са на другия полюс, след като надделяха с 2:0 над Спартак във Варна, после разбиха "белите" с 3:0 у дома. Но на "Герена" "сините" са безпощадни през този сезон - 6 победи от 6 мача с голова разлика 15:0. Столичани спечелиха и последните си две домакинства на "черно-белите" - 2:1 и 1:0 и ще се опитат за трети последователен път да сломят Локомотив у дома за първи път от 2010 г.

Най-интересните мачове за седмицата:

Лига Европа, гурпова фаза, 2-ри кръг, отложен мач:

Четвъртък от 20.00 часа:
Арсенал – ПСВ Айндховен 

Англия, Висша лига, 12-ти кръг

Утре от 21.30 часа:
Челси – Брентфорд
Ливърпул – Уест Хям

От 22.15 часа:
Манчестър Юн – Тотнъм

Англия, Висша лига, 13-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Нотингам – Ливърпул

От 17.00 часа:
Манчестър Сити – Брайтън

От 19.30 часа:
Челси – Манчестър Юн

Неделя от 16.00 часа:
Саутхямптън – Арсенал 

От 18.30 часа:
Тотнъм – Нюкасъл 

Испания, Ла Лига, 10-ти кръг 

Днес от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Райо Валекано

Утре от 22.00 часа:
Елче – Реал Мадрид

Четвъртък от 22.00 часа:
Барселона – Виляреал 

Испания, Ла Лига, 11-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Севиля

Неделя от 17.15 часа:
Бетис – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Барселона – Атлетик Билбао

Италия, Серия "А", 11-ти кръг

Петък от 21.45 часа:
Ювентус – Емполи

Събота от 19.00 часа:
Милан – Монца

От 21.45 часа:
Фиорентина – Интер

Неделя от 21.45 часа:
Рома – Наполи

Германия, Бундеслига, 11-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Щутгарт
Хофенхайм – Байерн Мюнхен 

България, efbet Лига, 5-ти кръг, отложен мач

Утре от 18.45 часа:
Ботев Пловдив – ЦСКА

България, efbet Лига, 15-ти кръг

Петък от 19.45 часа:
Арда – Локомотив София

Събота от 15.15 часа:
Спартак Варна – Черно море

От 17.30 часа:
Славия – ЦСКА 1948 

От 19.45 часа:
Левски – Локомотив Пловдив

Неделя от 16.45 часа:
Ботев Враца – ЦСКА

От 19.15 часа:
Лудогорец – Ботев Пловдив

Понеделник от 17.30 часа:
Пирин – Септември

От 20.00 часа:
Хебър – Берое  

Снимка: БГНЕС