Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Акцентът тази седмица пада върху първите 1/4-финални мачове в Шампионска лига. Голямото дерби е между Манчестър Сити и Байерн Мюнхен, които от мнозина специалисти са определяни за двата най-силни отбора на планетата.

Преди почти седем години Пеп Гуардиола смени баварския колос с "Гражданите" и спечели всички най-големи трофеи... освен Шампионска лига. Под ръководството на испанеца, английският шампион спечели групите си в турнира шест поредни сезона и сега ще се опита да продължи с впечатляващата си домакинска серия в турнира – 22 победи и 2 равенства в последните 24 мача на "Етихад". Всъщност, ако Сити не загуби, ще постави нов рекорд без загуба у дома в ШЛ от английски отбор.

Човекът, който иска да сложи край на тази серия, е Томас Тухел, бившият мениджър на Челси, с когото лондончани победиха Сити на финала в турнира през 2021 г. Той пое Байерн наскоро и ще се опита да прескочи 1/4-финалите, фазата в която германският хегемон беше елиминиран в последните два сезона. Баварците се чувстват отлично в Англия и спечелиха 5 от последните си 7 гостувания в тази страна. Футболистите под пара за двата колоса би трябвало да са Ерлинг Халанд и Садио Мане, който още не е във върхова форма след контузия. Норвежката голова машина заби 5 попадения в последните си 7 срещи срещу Байерн с екипа на Борусия Дортмунд. Сенегалската звезда пък има 10 гола в 19 мача срещу Сити от периодите си в Саутхямптън и Ливърпул.

Друг напечен сблъсък в ШЛ е този между Реал Мадрид и Челси, които се срещат във фазата на елиминациите за трета поредна година. Преди два сезона "сините" продължиха напред, а през миналия "Кралете" елиминираха съперника си след продължения. Впоследствие и Челси, и Реал, вдигнаха Ушатата, което е добра поличба за отборите. През този сезон грандовете се провалиха във вътрешните си първенства и ще хвърлят всички сили на международната сцена.

Реал спечели последните си 4 двубоя срещу отбори от Висшата лига, 3 от които бяха с Ливърпул и със сигурност не трябва да се страхува от Челси, при това на "Сантяго Бернабеу". Но лондончани не паднаха в последните си 4 визити в Испания, две от които бяха именно срещу "белите" – равенство и победа. Но успехът беше пиров, защото в крайна сметка испанците се оказаха краен победител.

В другите мачове от Шампионска лига един срещу друг се изправят Милан – Наполи и Бенфика – Интер. Съвсем наскоро "росонерите" изненадващо смазаха бъдещия шампион на Италия насред стадион "Диего Армандо Марадона" с 4:0. Срещите в Европа винаги са по-различни, но и тук опитът е на страната на 7-кратния първенец на Стария континент.

Милан се класира за този етап за първи път от 11 години, докато Наполи за първи път е сред осемте най-добри отбора. "Червено-черните" преследват пета поредна "суха мрежа" в ШЛ, нещо което не им се е случвало от сезон 2004/05. По-рано през сезона двата отбора вече играха помежду си на "Сан Сиро" в мач от Серия "А" и гостите спечелиха с 2:1. Наполи има още една статистика, на която може да се осланя – Милан не успя да отбележи гол в 10 от последните си 16 мача от елиминационна фаза в турнира (3 победи, 4 равенства и 9 загуби).

Бенфика – Интер не е по-малко интригуващ двубой. През този сезон "Орлите" победиха два пъти Ювентус в груповата фаза, а на 1/8-финалите "нерадзурите" елиминираха много трудно Порто. Но на "Ещадио да Луж" домакините се чувстват отлично срещу отбори от калчото и имат 7 успеха, 4 ремита и 3 поражения. Освен това португалският гранд падна само 3 пъти в последните си 25 домакински срещи в Европа, плюс 16 победи и 6 равенства. Но Бенфика е отпадал във всичките си 5 участия на 1/4-финалите в Шампионска лига, което може да даде известна несигурност на отбора.

От своя страна Интер има само една победа като гост на португалски отбор, плюс 5 равенства и 4 загуби. Но "нерадзурите" направиха нещо, което Бенфика не успя да направи, след като в петък "Орлите" паднаха с 1:2 от Порто в голямото дерби, а както вече казахме, миланци елиминираха "Драконите" на 1/8-финалите. 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, 1/4-финали, първи мачове

Днес от 22.00 часа:
Бенфика – Интер
Манчестър Сити – Байерн

Утре от 22.00 часа:
Милан – Наполи
Реал Мадрид – Челси 

Лига Европа, 1/4-финали, първи мачове

Четвъртък от 19.45 часа:
Фейенорд – Рома

От 22.00 часа:
Байер Леверкузен – Унион Сент Жилоа
Ювентус – Спортинг Лисабон
Манчестър Юн – Севиля

Лига на конференциите, 1/4-финали, първи мачове

Четвъртък от 19.45 часа:
Гент – Уест Хям

От 22.00 часа:
Андерлехт – АЗ Алкмаар
Базел – Ница
Лех Познан – Фиорентина

Англия, Висша лига, 31-ви кръг

Събота от 17.00 часа:
Челси – Брайтън

От 19.30 часа:
Манчестър Сити – Лестър

Неделя от 16.00 часа:
Уест Хям – Арсенал

От 18.30 часа:
Нотингам – Манчестър Юн

Понеделник от 22.00 часа:
Лийдс Юн – Ливърпул

Испания, Ла Лига, 29-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Кадис – Реал Мадрид

Неделя от 16.45 часа:
Хетафе – Барселона

От 19.30 часа:
Атлетико Мадрид – Алмерия

Италия, Серия "А", 30-ти кръг

Петък от 21.45 часа:
Специя – Лацио

Събота от 16.00 часа:
Болоня – Милан

От 19.00 часа:
Наполи – Верона

От 21.45 часа:
Интер – Монца

Неделя от 19.00 часа:
Сасуоло – Ювентус

От 21.45 часа:
Рома – Удинезе

Германия, Бундеслига, 28-ми кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн – Хофенхайм
Щутгарт – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 26-ти кръг

Четвъртък от 17.30 часа:
Ботев Враца – Хебър

Петък от 13.30 часа:
Локомотив София – Пирин

От 15.45 часа:
Септември – ЦСКА 1948

От 18.00 часа:
Арда – Лудогорец

Събота от 14.00 часа:
Берое – Славия

Понеделник от 14.45 часа:
Ботев Пловдив – Спартак Варна

От 17.30 часа:
ЦСКА – Левски 

От 20.15 часа:
Черно море – Локомотив Пловдив        

Снимка: БГНЕС