Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица отборите в челото на класирането в някои страни могат да направят решаващи крачки по пътя към спечелване на титлата или пък на Купата. Разбира се, най-интригуващите сблъсъци са между ЦСКА – Лудогорец и Манчестър Сити – Арсенал. Отборите са се хванали за гушите в битката за златните медали и дербитата могат да се окажат решаващи, защото до края на сезона не остава много време и всяка грешна стъпка ще струва скъпо.

Българският хегемон го очаква адска атмосфера на стадион "Българска армия", където трябва да спечели задължително, защото изостава с две точки от устремилите се към титлата "армейци". Но задачата за хората на Ивайло Петев изглежда много трудна, защото един куп футболисти на гостите са аут за сблъсъка, а стадионът в Борисовата градина е най- негостоприемният за "Орлите".

Лудогорец няма шампионатен успех на в дома на ЦСКА от 8 поредни мача. За последно гостите спечелиха през 2017 година с 1:0, след което навъртяха шест поредни равенства и загубиха последните си две визити на "Българска армия" – 1:4 и 0:1. Но възпитаниците на Саша Илич още нямат победа през сезона срещу разградчани (1:2 през есента) или големия съперник Левски (0:2, 0:0), което трябва да служи като сигнална лампичка за "червените".

Във Висшата лига Арсенал навъртя три поредни равенства и още има 5 точки преднина пред Сити, защото е с два мача повече. "Топчиите" загубиха последните си 6 гостувания на "Етихад" с голова разлика 3:18 и сега ще се опитат да прекъснат черната серия. От своя страна Сити се намира в чудовищна форма и в последните 12 срещи, има 11 победи и равенството 1:1 с Байерн в Мюнхен, което ги изстреля на 1/2-финалите в Шампионска лига след 3:0 в първата среща.

Нещо повече, "Гражданите" нямат загуба на "Етихад" от 12 ноември миналата година, когато Брентфорд изненадващо се наложи с 2:1. Това са 14 поредни двубоя във всички турнири, в които Сити постигна 13 успеха, а непобеден от този стадион си тръгна единствено Евертън след 1:1. Именно срещите срещу "Пчеличките" и "Карамелите" са единствените от началото на сезона във Висшата лига, които шампионите не спечелиха на "Етихад". Казано по-просто, загуба най-вероятно ще сложи край на шансовете на Арсенал за титлата, въпреки натоварения график на Сити до края на сезона.

В Италия Интер приема Ювентус в 1/2-финален реванш за Купата и победителят най-вероятно ще ликува с трофея, предвид другата двойка Фиорентина – Кремонезе. Разбира се, във финали всичко може да се случи, но за сметка на това изненадите са рядкост. Иначе първия мач между "нерадзурите" и "бианконерите" се превърна в драматична афера. След скука до 80-ата минута, видяхме два гола и три червени картона за крайното 1:1.

Интересното е, че Интер е без победа на своя стадион "Джузепе Меаца" в четири поредни мача във всички турнири, от които загуби три и направи едно равенство. Всъщност, едно от пораженията беше именно от Юве с 0:1 в Серия "А". Торинци, които имат рекордните 14 трофея от турнира, стигнаха до финала в седем от последните осем сезона, така че сега могат да се чувстват длъжни да продължат в същия дух.

Но и "Старата госпожа" не се намира във върхова форма, въпреки че й бяха върнати отнетите 15 точки в калчото. Но там Юве записа три поредни загуби. Дерби д‘Италия определено е крайно непредвидимо и очакванията са Макс Алегри отново да забърка бетона. И в това има логика, защото пет от последните осем гола на Интер срещу Юве са дошли от дузпи

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Висша лига, 33-ти кръг 

Сряда от 21.45 часа:
Челси – Брентфорд
Уест Хям – Ливърпул

От 22.00 часа:
Манчестър Сити – Арсенал 

Четвъртък от 22.15 часа:
Тотнъм – Манчестър Юн

Англия, Висша лига, 34-ти кръг

Неделя от 16.00 часа:
Фулъм – Манчестър Сити
Манчестър Юн – Астън Вила

От 18.30 часа:
Ливърпул – Тотнъм

Вторник от 22.00 часа:
Арсенал – Челси

Испания, Ла Лига, 31-ви кръг

Днес от 20.30 часа:
Жирона – Реал Мадрид

Сряда от 20.30 часа:
Атлетико Мадрид – Майорка

От 23.00 часа:
Райо Валекано – Барселона

Испания, Ла Лига, 32-ри кръг

Събота от 19.30 часа:
Реал Мадрид – Алмерия

От 22.00 часа:
Барселона – Бетис

Неделя от 22.00 часа:
Валядолид – Атлетико Мадрид

Купа на Италия, 1/2-финали, реванши 

Сряда от 22.00 часа:
Интер – Ювентус (1:1 в първия мач)

Четвъртък от 22.00 часа:
Фиорентина – Кремонезе (2:0 в първия мач)

Италия, Серия "А", 32-ри кръг

Събота от 16.00 часа:
Наполи – Салернитана

От 19.00 часа:
Рома – Милан

Неделя от 13.30 часа:
Интер – Лацио

От 21.45 часа:
Болоня – Ювентус

Германия, Бундеслига, 30-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Бохум – Борусия Дортмунд

Неделя от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Херта Берлин

Купа на България, 1/2-финали, първи мачове

Днес от 18.30 часа:
Черно море – Лудогорец

Сряда от 18.30 часа:
Локомотив София – ЦСКА 1948

България, efbet Лига, 28-ми кръг

Петък от 17.30 часа:
Септевмри – Славия

От 20.00 часа:
Локомотив Пловдив – Спартак Варна

Събота от 15.00 часа:
Локомотив София – Хебър

От 17.30 часа:
Арда – Ботев Враца

От 20.00 часа:
Ботев Пловдив – Левски 

Неделя от 15.15 часа:
Берое – Пирин

От 17.45 часа:
Черно море – ЦСКА 1948

От 20.15 часа:
ЦСКА – Лудогорец     

Снимка: Lap.bg