Интер елиминира Бенфика от 1/4-финалите на Шампионска лига, след реваншът на стадион "Джузепе Меаца" завърши с 3:3 и с общ резултат 5:3 "нерадзурите" се класираха сред четирите най-добри отбора в турнира.

Николо Барела откри резултата с фамозно изпълнение още в началото, в 38-ата минута Фредрик Аурснес израни. В средата на второто полувреме и Лаутаро Мартинес се разписа, с което уби интригата в сблъсъка. В 78-ата минута Хоакин Кореа покачи на 3:1, а в самия край Антонио Силва направи 2:3. Дълбоко в добавеното време Петер Муса спаси гостите от загуба с гол след корнер.

В спор за място на финала Интер ще срещне градския съперник Милан, който се справи с Наполи. Това ще е трети път в историята на турнира, когато двата отбора излизат един срещу друг.

През сезон 2002/03 "росонерите" елиминираха "синьо-черните" именно на 1/2-финалите с вече несъществуващото правило за гол на чужд терен – 1:1 и 0:0 на реванша.

Две години по-късно двата отбора се срещнаха и на 1/4-финалите. Милан спечели с 2:0 първата среща, във втората водеше с 1:0, но в 74-ата минута двубоят беше прекратен, след като Дида беше ударен с факла. В крайна сметка "червено-черните" получиха служебна победа с 3:0 и отново ликуваха.

Сега мачовете са насрочени за 9/10 май и 16/17 май.  


Симоне Индзаги заложи на същия състав, който миналата седмица се наложи в Лисабон. Атаката поведоха Един Джеко и Лаутаро Мартинес, докато Ромелу Лукаку остана на пейката. 

В състава на Бенфика имаше само една промяна от първия мач. Капитанът Николас Отаменди се завърна сред титулярите, след като изтърпя наказание миналата седмица. Бившият защитник на Манчестър Сити зае мястото на младия бразилец Морато.

Гостите бяха аутсайдер заради загубата с 0:2 в първата среща, но хората на Роджър Шмид никога не трябва да бъдат отписвани, след като записаха две победи над Ювентус и две равенства срещу ПСЖ в груповата фаза. Преди мача лисабонските гиганти се радваха и на най-дългата си поредица без загуба при гостувания в Шампионската лига (7 – 4 победи и 3 равенства).

От своя страна Интер имаше златна възможност да играе на 1/2-финалите с местния си съперник Милан, след като "росонерите" елиминираха Наполи. И двубоите на международната сцена могат да определят сезона за "нерадзурите", които са без победа в пет поредни мача в Серия "А".

Домакините започнаха предпазливо, но можеха да поведат рано-рано, след като Лаутаро Мартинес изведе Федерико Димарко на чиста позиция, но италианецът закъсня със стотни от секундата и не успя да овладее.

Но малко по-късно Интер поведе. Николо Барела беше намерен непокрит в наказателното поле, финтира защитник и с чудесен завършващ удар в горния ляв ъгъл вкара за 1:0! После Един Джеко засече със странична ножица в аут.

След половин час игра Андре Онана спаси удар от фаул на Грималдо, а малко след това гол на Лаутаро Мартинес беше отменен за фаул в атака на аржентинския национал.

В 38-ата минута Бенфика изравни. Фредрик Аурснес засече хубаво центриране на Рафа Силва и с глава прати топката под напречната греда за 1:1!

Второто полувреме започна с неточен удар на Мартинес, а после португалците имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени. След час игра Един Джеко засече с глава, но в аут.

В 64-ата минута Интер сложи точка на спора. Димарко направи двойно подаване с Хенрих Мхитарян и центрира във вратарското поле. Там връхлитащият Мартинес засече от движение за 2:1 и това тотално сломи гостите!

Този момент накара футболистите на Симоне Индзаги да заиграят освободено и шут на Димарко беше блокиран.

И в 78-ата минута резервата Хоакин Кореа удвои преднината на италианците. Той получи подаване от Димарко и по подобие на първия гол в мача, дело на Барела, финтира защитник и с изстрел в далечния ъгъл матира Одисеос Влахомидос – 3:1!

В 87-ата минута Бенфика стигна до още едно попадение. Алехсандро Грималдо центрира от фаул и Антонио Силва засече с глава за 2:3. Дълбоко в добавеното време резервата Петер Муса засече от корнер и с нисък удар оформи крайното 3:3.

Интер – Бенфика 3:3 (5:3 общ резултат)

Голмайстори: 1:0 Барела (14), 1:1 Аурснес (38), 2:1 Мартинес (64), 3:1 Кореа (78), 3:2 Силва (86), Муса (90+6)

Интер: 24. Андре Онана, 36. Матео Дармиан, 15. Франческо Ачерби, 95. Алесандро Бастони (80-Д‘Амброзио), 2. Дензъл Дъмфрис, 23. Николо Барела (76-Чалханоглу), 77. Марсело Брозович, 22. Хенрих Мхитарян, 32. Федерико Димарко (80-Госенс), 10. Лаутаро Мартинес (76-Кореа), 9. Един Джеко (76-Лукаку)
Треньор: Симоне Индзаги

Бенфика: 99. Одисеос Влаходимос, 2. Жилберто (46-Нереш), 66. Антонио Силва, 30. Николас Отаменди, 3. Алехандро Грималдо, 61. Флорентино, 22. Чикиньо (80-Н. Невеш), 27. Рафа Силва (80-Муса), 20. Жоао Марио (89-Шелдеруп), 8. Фредерик Аурснес, 88. Гонсало Рамош (74-Гедеш)
Треньор: Роджър Шмид

Милано, ст.: "Джузепе Меаца" 
Съдия: Карлос дел Серо Гранде (Испания)
Жълти картони: Рафа Силва, Муса (Бенфика)

Снимка: БГНЕС