Докато възстановява усещанията си, Карим Бензема допринася с голове – четири в три мача. Те държат над водата Реал Мадрид, който е загубил много от енергията си заради спада на напрежението върху Винисиус, Валверде и Родриго. Видно е, че Катар взима жертви на европейския шампион. Но също така е вярно, че световното първенство през декември не е необходимо, за да бъде януари труден за белите. Спадът в този период от годината се превърна в традиция.

Роберт Левандовски е страхотен през този сезон за Барселона, след като наниза 18 гола в 20 мача. Въпреки това отбраната, водена от страхотния Тер Щеген, е мястото, където каталунците са много по-солидни от своя голям съперник. Ако приемем мантрата, повтаряна от почти всички треньори, че трофеи се печелят с добра защита, ще се съгласим, че Реал има какво да подобрява в този аспект. Възпитаниците на Шави са инкасирали едва 6 попадения в 16 мача в Ла Лига, а за същия период хората на Карло Анчелоти са допуснали 16. Статистиката за сухи мрежи описва най-добре огромната пропаст между двата отбора.

В 25 двубоя във всички турнири Реал Мадрид не е получавал гол в едва 7. В същото време Барселона е с 12 сухи мрежи от 24 срещи – почти двойно повече. И то въпреки че Белия балет разполага с Тибо Куртоа, признат за най-добрия вратар в света и за пореден път утвърден като безспорен спасител на своя отбор в полуфинала срещу Валенсия. Тогава белгиецът отново беше №1, което е лош симптом за лос бланкос.

Анчелоти казваше, че за да атакуваш е нужен талант, а за защита – организация. Трябва обаче и желание. Защото както без енергия няма напрежение, така и без глад няма жертва. Разбираемо е, че Реал няма сили да пресира съперниците си през януари, но проблемът е, че те дозират усилията си в защита от август. Наречете го изтощение или демотивация след незабравимия дубъл. Факт е, че Барселона е много по-добър в отбрана, защото те са по-гладни и имат повече нужда от трофеи. Татко Карло има работа пред себе си.

Карлос Карпио, "Марка"