Жоан Лапорта, президентът на Барселона, изпрати официални писма до ФИФА и УЕФА във връзка със "случая Негрейра", който може да доведе до наказание на каталунския клуб, обвинен в корупция. Шефът на лидера в LaLiga се опитва да се състезава с времето пред лицето на нарастващите заплахи от изключване на клуба от евротурнирите, отнемане на титли и точки след корупционния скандал, свързан с реферите. 

Според радио Каталуня, президентът на клуба изрично е помолил футболните власти първо да изчакат съдебното решение по "делото Негрейра", преди да обмислят дисциплинарни мерки и спортни санкции.

„Барселона иска да се защити и да обясни случилите се факти, това е посланието, изпратено до ФИФА и УЕФА”, пише Marca. 

И добавя, че „УЕФА може да вземе решение дори преди окончателното решение на съда, ако мисли, че репутацията на Шампионската лига е накърнена от самото участие на каталунския отбор.

Континенталният форум поиска информация за този случай, припомня "Труд". Искаше да разбере разследване ли е, има ли съдебен процес и какви са доказателствата. Едно е сигурно, сигналът е активиран в Нион и участието в Лигата е в голяма опасност за Барселона. УЕФА си запазва правото да не приема отбори, които развалят имиджа на състезанието", пише испанският вестник.

Барселона не рискува нищо на спортно ниво в Испания, но бивши президенти на клуба рискуват да попаднат в затвора.

Според разследващите Барселона е платил общо над 7,3 милиона евро на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш съдия и бивш вицепрезидент на Арбитражната комисия на Испанската футболна федерация между 1994 и 2018 г. Фактите, които са на повече от пет години, се считат изтекли по давност, според президента на испанската лига Хавиер Тебас. 

Но двама от бившите президенти на клуба са изправени пред присъди от шест месеца до четири години затвор за "корупция, злоупотреба с доверие и фалшифициране на търговски документи".