Барселона се издъни, завършвайки 0:0 с гостуващия Жирона в каталунско дерби от 28-ия кръг на Ла Лига. Хората на Шави изиграха сравнително слаб мач за своите стандарти, но въпреки това увеличиха аванса си на върха пред Реал Мадрид.

Каталунците не успяха да се реваншират пред феновете си на „Камп Ноу“ след унизителната загуба именно от „Краля на Европа“ с 0:4 преди 5 дни в полуфинал-реванш за Купата на Краля. Домакините очаквано имаха териториално превъзходство, но отправиха само 3 точни удара по посока на вратата на Гацанига от общо 17 изстрела. Гостите пък имаха възможности дори да си тръгнат с 3-те точки и да спечелят първа историческа победа над гранда, но нямаха шанс.

Така Барса се издъни и в Ла Лига след 4 поредни победи. Положителното поне е, че в 21-ви мач от началото на кампанията мрежата на Тер Стеген остана суха.

Каталунците са първи с актив от 72 точки, с цели 13 пред Реал Мадрид. На практика "блаугранас" може да се считат за почти сигурен шампион. Жирона е на 11-ата позиция с 35 пункта.

Изненадващо първата възможност за гол се откри пред гостите. Още във 2-ата минута Ернандес проби по левия фланг и центрира към Циганков, който стреля покрай вратата. Барса отговори с неточен шут на Левандовски.

Жирова едва не си заби куриозен автогол в 9-ата минута. Тогава Рафиня пробва пас в пеналта, а вратарят Гацанига излезе да пресрещне топка, но Буено върна кълбото към вратата, което накара стража в последния момент избие в корнер запътилата се към мрежата му топка.

Гостите стояха сравнително добре на терена и в 25-ата минута изстрел на Ернандес с глава профуча покрай целта. Последваха две страхотни възможности за „блаугранас“. Първо в 37-ата минута Сержи Роберто не успя да преодолее Гацанига от малък ъгъл. След изпълнението на корнера Араухо стреля с глава, но аржентинският голкийпър спаси отново. При реакцията на Гацанига останаха съмнения, че кълбото е преминало голлинията, но ВАР потвърди, че не е така.

Малко преди паузата с пропуск „блесна" и Фати. Левандовски го намери пред дъгата на пеналта, но шута на младока премина над напречната греда.

Първата опасност след антракта бе на сметката на каталунците. Ерик Гарсия с глава обаче не съумя да порази целта. В 55-ата минута гостите профукаха най-чистото положение. Гарсия изведе отлично Тати Кастеянос, който остана очи в очи с Тер Стеген. Нападателят преодоля германския страж, но не уцели опразнената врата.

Барса отговори с шут на Гави, блокиран в корнер. В 79-ата минута Алба намери Левандовски в пеналта, но полякът се засуети и спечели само корнер.

В 4-ата минута на добавеното време Гави с глава след корнер затрудни Гацанига, който изби със страхотен рефлекс. Левандовски в заключителните секунди не успя с пета да прати топката в мрежата, след като защитник изчисти. Така Барса разочарова феновете на "Камп Ноу" за втори път в рамките на 5 дни след резила срещу Реал Мадрид.

Барселона – Жирона 0:0

Голмайстори: няма

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Гарсия, Балде, Роберто, Бускетс, Гави, Рафиня, Фати, Левандовски

Жирона: Гацанига, Мартинес, Буено, Лопес, Ернандес, Ромеу, Вийя, Мартин, Гарсия, Циганков, Кастеянос