Барселона се измъчи, но в крайна сметка пречупи гостуващия Осасуна с любимия си резултат 1:0 в среща от 33-ия кръг на Ла Лига. Хората на Шави доминираха тотално на „Камп Ноу“, но стигнаха до успеха едва в 85-ата минута.

В герой се превърна влезлият като резерва Жорди Алба, който заби скъпоценното попадение. Гостите от Памплона завършиха мача с 10 души, след като още в 27-ата минута Хорхе Ерандо получи червен картон. Каталунците обаче се мъчиха и така и не успяваха да поразят вратата на пазилия като лъв Айтор Фернандес, като се надпреварваха да пропускат.

Така Барса дръпна с 14 точки пред преследвача Реал Мадрид. „Блаугранас“ са с актив от 82 точки на върха и на практика са сигурен шампион и доиграват сезона. Осасуна е на 9-ата позиция с 44 пункта.В този двубой памплонци играеха повече с мисъл за предстоящия финал за Купата на Краля срещу Реал Мадрид през уикенда.

Съвсем логично срещата започна с натиск на „блаугранас“. Първото по-чисто положение обаче дойде чак в 25-ата минута. Тогава Педри не успя да засече на празна врата центриране отляво на Балде.

Няма и 2 минути по-късно обаче именно Педри изкара червен картон на съперников играч. Френки де Йонг го изведе отлично зад защитата, а Хорхе Ерандо го задържа. Реферът Хавиер Иглесиас веднага изгони бранителя на гостите с директен червен картон и и Осасуна остана с 10 души на терена.

Последва пропуск на Рафиня, който остана сам срещу вратаря на гостите, но бразилецът не успя да прати топката в мрежата. В 36-ата минута Гави получи контузия и напусна принудително. На неговото място се появи Ансу Фати.

До почивката така и не падна гол в мрежата на Осасуна. Коравият тим на гостите удържаше натиска на „блаугранас“, въпреки че играеше в намален състав, а в интерес на истината каталунците нямаха точен удар към вратата на съперника.

След антракта двубоят продължи в същото русло. Чак в 56-ата минута дойде първият точен удар. Отправи го Френки де Йонг, който излезе сам срещу Айтор Фернандес, но би в обсега му.

Натискът се усилваше, но гол така и не влизаше. В 63-ата минута с пропуск се отличи и Дембеле. В 79-ата минута Левандовски добута топката в мрежата. Оказа се, че е имало засада в хода на атаката и попадението бе отменено.

Вратарят Айтор Фернандес все пак капитулира в 85-ата минута. Ветеранът Жорди Алба, който влезе като резерва, се възползва от пас на Де Йонг и матира стража - 1:0.

В заключителните акорди Ансу Фати пропиля отличен шанс да направи победата по-изразителна. Така Барселона записа 11-ата си минимална победа с 1:0 от началото на сезона в Ла Лига. Вратарят Тер Стеген пък регистрира 25-ата си чиста мрежа.

Барселона – Осасуна 1:0

Голмайстори: 1:0 - Жорди Алба (85)

Барселона: Тер Щеген, Араухо, Кристенсен, Кунде, Балде, Бускетс, Де Йонг, Педри, Гави, Рафиня, Левандовски

Осасуна: Фернандес, Гарсия, Торо, Авила, Рубен Гарсия, Ибаньес, Ману Санчес, Аймар, Ерандо, И. Санчес, Морено