Полузащитникът на Барселона Серхио Бускетс обяви, че ще напусне клуба през лятото след изтичането на договора му. Той си тръгва от „блаугранас“ след 18 години вярна служба на „Камп Ноу“.

Бускетс прекара цялата си кариера до момента в клуба, където игра и баща му, но обяви във видео в Туитър, че няма да подновява контракта си, който изтича на 30 юни. Той е капитан на каталунците от 2021-а насам. 34-годишният футболист се присъедини към Барса от Жабак Тераса като 15-годишен и изигра над 700 мача за местния си клуб, печелейки 23 големи трофея, включително осем титли на Ла Лига и три Шампионски лиги.

Дори и в по-късните си години, Бускетс продължи като редовен член на титулярния състав и има поне 30 двубоя във всеки от 15-те си сезона с първия тим. Той изгря на международната сцена под ръководството на Пеп Гуардиола, като получи първия си мач като титуляр в Ла Лига при тогавашния наставник през септември 2008, а впоследствие сформира страхотно трио в полузащитата заедно с Андрес Иниеста и Шави Ернандес, който в момента изпълнява ролята на старши треньор на каталунците. Дори на 19 години, той изигра 41 мача в дебютната си кампания, триумфирайки за първи път в Ла Лига, Шампионската лига и Купата на Краля в онзи сезон.

„Това беше незабравимо приключение. Откакто бях дете – идвайки на мачове или наблюдавайки ги по телевизията, винаги си мечтах да играя с тази фланелка на този стадион. Реалността надхвърли всичките ми мечти. Нямаше да ви повярвам, ако ми бяхте казали, когато дойдох като юноша, че ще изиграя 15 сезона за най-добрия клуб в света, клубът на моя живот, на който бях, съм и винаги ще бъда фен, член, играч, капитан и мина границата от 700 мача“, се казва в емоционалното обръщение на Бускетс.

Последният мач за Барселона може да бъде в обявената контрола с Висел Кобе на 6 юни в Токио, което ще даде и на известното трио в халфовата линия на Барса подобаващо изпращане, тъй като Иниеста продължава да играе редовно за японците, докато Шави е треньор на каталунците.