Реал Сосиедад шокира и развали до известна степен празника на сигурния вече шампион на Испания Барселона, побеждавайки с 2:1 насред „Камп Ноу“ в среща от 35-ия кръг в Ла Лига. Успехът за баските е напът да ги бетонира в Топ 4 и да им осигури участие в Шампионската лига през следващия сезон.

Гостите от Сан Себастиан сложиха край на черната си серия при визити на каталунците. Те постигнаха първата си победа на „Камп Ноу“ след 32 години и два дни. Реал Сосиедад имаше 27 поредни поражения при гостувания на Барса, преди да тресне селекцията на Шави Ернандес тази вечер.

В герои за баските се превърнаха Микел Мерино и Александър Сьорлот, които донесоха ключовата победа за своите. Норвежецът се отчете с асистенция за попадението на съотборника си. Левандовски заби гола за каталунците в края на мача, в който домакините не успяха да зарадват своите фенове с победа, броени дни след като и на теория спечелиха титлата. Поражението е и първо за каталунците на „Камп Ноу“ от началото на първенството.

Така сигурният шампион в Ла Лига Барселона остава с актив от 85 точки 3 кръга преди края на сезона. Реал Сосиеда пък събра 65 пункта, с пет повече от преследвача Виляреал.

Очевидно празнуващите първата си шампионска титла след ерата на Лионел Меси каталунци подходиха и сравнително лежерно към двубоя, за разлика от хората на Иманол Алгусаил, които се хвърли здраво за трите точки.

Така гостите откриха резултата още в първата си по-опасна атака. В 5-ата минута Александър Сьорлот напредна и пусна отличен пас Микел Мерино, който успя да прокара топката между краката на Тер Стеген - 0:1. Това попадение нареди Реал Сосиедад до Еспаньол и Реал Мадрид, които са другите два тима от Ла Лига, реализирали на „Камп Ноу“ през кампанията.

Очаквано Барса все пак се опита да наложи своя стил и да притисне съперника си. Вратарят Ремиро спаси удар с глава на Дембеле в 16-ата минута, а десетина по-късно Левандовски би в аут от изгодна позиция.

Гостите на свой ред също застрашаваха вратата на Тер Стеген. След половин час игра Александър Сьорлот намери перфектно Мохамед-Али Чо. Последният се озова сам  срещу германския вратар на домакините, но не съумя да удвои преднината на своите.  Само 120 секунди по-късно Андер Баренечеа пък не уцели целта.

След антракта темпото беше привидно спокойно. Дембеле пропусна за Барса в 55-ата минута. Гостите отговориха с шут на Горосабел в ръцете на Тер Стеген.

Сьорлот профука нова отлична възможност за баските в 67-ата минута. Той стреля с глава, но покрай целта.

В 71-ата минута обаче норвежецът бе безпощаден, удвоявайки преднината на Реал Сосиедад. Кубо пусна към Субименди, а той намери непокрития Сьорлот, който излезе очи в очи с Тер Стеген и не сгреши – 0:2.

В 82-ата минута преднината на гостите едва не стана класическа. Първо бе блокиран шут на Таке Кубо, а след това голкийпърът на „блаугранас“ спаси удар на Рико. Последва пропуск и на Пабло Марин.

В 90-ата минута Барса все пак стигна до гол. Феран Торес центрира към Левандовски, който с глава матира Ремиро – 1:2.

В добавеното време не падна ново попадение и Реал Сосиедад се поздрави със заслужена победа с оглед и на множеството чисти положения, които гостите създадоха през цялата среща.

След последния съдийски сигнал отборът на Барселона се очакваше да бъде награден по повод 27-ата си шампионска титла на Испания.

Барселона – Реал Сосиедад 1:2

Голмайстори: 0:1 Микел Мерино (5), 0:2 – Александър Сьорлот (71), 1:2 – Роберт Левандовски (90)

Барселона: Тер Стеген, Балде, Кунде, Кристенсен, Алба, Кесие, Бускетс, Де Йонг, Рафиня, Левандовски, Дембеле

Реал Сосиедад: Ремиро, Елустондо, Субелдия, Льо Норман, Рико, Мерино, Субименди, Ияраменди, Баренечеа; Сьорлот, Чо