Инспектори от Европейската футболна федерация (УЕФА) са стигнали до извода, че испанският гранд Барселона трябва да бъде отстранен от европейските клубни турнири за един сезон, съобщи вестник "ABC".

Въз основа на докладите на двамата, шефът на УЕФА Александър Чеферин е длъжен да вземе решение за отстраняването на Барселона за една година или да изчака решението на испанския съд.

На 23 март УЕФА започна разследване по случая "Негрейра", който вече се проверява от прокурорите в Испания. Правилата на Шампионската лига, които са в сила от април 2007 година, позволяват на централата да лиши отбори от надпреварата за един сезон, ако са участвали в уреждане на мачове. УЕФА заяви, че е поискала от дисциплинарните инспектори да "проведат разследване относно потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА от ФК Барселона във връзка с т.нар. случай "Негрейра".

Съдебните документи показват, че Барселона е платила 7,3 милиона евро в периода 2001-18 г. на компанията на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на съдийската комисия на испанския футбол.

Прокуратурата в Испания официално обвини Барселона в корупция в спорта и фалшифициране на документи. Съдия-следовател ще реши дали това ще доведе до повдигане на обвинение.

Все още не са публикувани доказателства, че съдиите или отделни мачове действително са били манипулирани. Барселона отрича всякакви неправомерни действия или конфликт на интереси, заявявайки, че е плащала за технически доклади на съдиите, но никога не се е опитвала да повлияе на техните решения в мачовете./БТА

Снимка: БГНЕС