Барселона подписа договори с нападателя на Атлетико Мадрид Жоао Феликс и защитника на Манчестър Сити Жоао Кансело под наем до края на сезона, съобщиха от испанския клуб.

"Барселона и Атлетико Мадрид постигнаха споразумение за отдаване под наем на играча Жоао Феликс до 30 юни 2024 г. Няма опция за закупуване", заяви каталунският клуб, малко преди да обяви пристигането на Кансело.

По-рано Барселона даде под наем крилото Ансу Фати на Брайтън и защитника Клеман Ленгле на Астън Вила, за да помогне да се създаде място за привличане на новите попълнения в списъка със заплатите и да регистрира играчите в Ла Лига, която има строги правила за финансов феърплей.

Феликс се превърна в един от най-скъпите играчи в историята, когато Атлетико Мадрид закупи правата му от Бенфика през 2019 г. за 126 млн. евро само на 19-годишна възраст.

23-годишният португалски нападател не успя да намери постоянна форма в испанската столица и Атлетико го даде под наем на Челси през миналия сезон, където също изпитваше трудности. В миналото Феликс е говорил открито за желанието си да играе за Барселона.

"Клубът публично изразява благодарността си към играча за положените усилия (за да се присъедини) и желанието му да носи фланелката на Барса", добавиха от Барселона.

От Атлетико съобщиха, че Феликс е подписал удължаване на договора си с две години, до 2029 г. След това Барселона потвърди пристигането на Кансело под наем от Манчестър Сити, също без опция за закупуване.

Клубът се нуждаеше от десен бек, като през по-голямата част от миналия сезон използваше на тази позиция централния защитник Жул Кунде.

29-годишният Кансело изпадна в немилост в Манчестър Сити през миналия сезон и през януари се присъедини към Байерн Мюнхен под наем.

Португалският национал беше от ключово значение за треньора на Сити Пеп Гуардиола в предишните години, тъй като изигра важна роля за два триумфа във Висшата лига.

Кансело подписа петгодишен договор със Сити през февруари 2022 г., но по-малко от година по-късно Гуардиола го изпрати в Байерн.

Барселона имаше натоварен трансферен прозорец, като подписа с Илкай Гюндоган, Ориол Ромеу и Иниго Мартинес, докато Усман Дембеле, Франк Кеси и други напуснаха клуба.