Новото атомно дуо на Барселона в атака – Роберт Левандовски и Жоао Феликс, се развихри на старта в Шампионска лига и каталунците пометоха с 5:0 Антверп в мач от група "Н", където са още Порто и Шахтьор Донецк.

На "Естади Олимпик Луис Компанис" португалският национал се представи блестящо и се отчете с два гола и асистенция. Полската звезда също не пропусна да се разпише и така се превърна в едва третият футболист в историята на евротурнирите, който стига 100 гола. Преди тази вечер това постижение бяха постигали единствено Кристиано Роналдо и Лео Меси (б.р.: виж статистиката на двамата по-долу в материала).

Гави също беше точен, а Жел Батай си вкара автогол. Така каталунците започнаха уверено новия сезон в най-силния клубен турнир на Стария континент, след като в предните две години не успяха да прескочат груповата фаза.

В другата среща Порто се наложи с 3:1 над Шахтьод Донецк, а в следващия кръг на 4 октомври Барселона гостува в Португалия, докато белгийците приемат украинците. 


В предни позиции Шави Ернандес заложи на головата машина Роберт Левандовски, дошлият през лятото от Атлетико Мадрид Жоао Феликс и Рафиня. Зад тях действаха Френки де Йонг, Гави и Илкай Гюндоган

Атаката на гостите, водени от миналия през Барса като футболист Марк ван Бомел, поведе бившият нападател на Тотнъм Винсент Янсен, зад него игра Юрген Екеленкамп. По крилата бяха поставени Мишел-Анже Баликвиша и Арбнор Муя, в защита се отличаваше името на Тоби Алдервейрелд.

Очаквано Барса наложи свиреп натиск още от самото начало и първият гол не закъсня. В 11-ата минута новото попълнение на каталунците Жоао Феликс затвърди отличната форма, в която се намира след трансфера си на "Камп Ноу".

Португалският национал пое топката на границата на наказателното поле и сътвори момент на магия с брилянтен удар, който попадна в левия ъгъл за 1:0! Това беше втори гол за него във втория мач за каталунците, в който започва титуляр, след като се разписа и преди няколко дни при 5:0 над Бетис в Ла Лига. 

В 19-ата минута испанският колос удвои преднината си. Роберт Левандовски посрещна перфектно центриране от Феликс в наказателното поле и последва точен за 2:0! Това беше гол №100 за полската звезда в Европа и по този показател изостава единствено от легендите Кристиано Роналдо (144) и Лионел Меси (132), които вече не играят на Стария континент.

Натискът на Барса продължи с пълна сила и точно в средата на първото полувреме интригата в сблъсъка окончателно приключи. Рафиня центрира, топката се отби в Жел Батай и влетя в мрежата на вратаря му, което означаваше автогол и 3:0! До края на полувремето Рафиня и Феликс пропуснаха тотално да сломят Антверп, а гостите създадоха първата си опасност в 44-ата минута, но Марк-Андре тер Стеген спаси изстрела на Арбнор Муя.

Барселона продължи с натиска и след почивката и след пропуск на Илкай Гюндоган, се стигна до 54-ата минута. Тогава след разбъркване в наказателното поле, Гави успя да засече и с удар под напречната греда се разписа за 4:0!

В 66-ата минута Феликс вкара втория си гол в мача. Рафиня центрира хубаво и крилото с глава насочи топката неспасяемо до лявата греда за 5:0! После появилият се като резерва талант на Барса Ламин Ямал можеше да ознаменува по страхотен начин дебюта си в Шампионска лига.

16-годишният диамант на каталунците първо стреля в аут от хубава позиция, а после Жан Бюте с чудесна намеса спаси шута му. До края нов гол не падна и Барса спечели мача с 5:0. 

Барселона – Антверп 5:0

Голмайстори: 1:0 Феликс (11), 2:0 Левандовски (19), 3:0 Батай (22-авт), 4:0 Гави (54), 5:0 Феликс (66)

Барселона: Тер Стеген, Балде, Кристенсен, Кунде, Кансело (76-С. Роберто), Гави (58-Ф. Лопес), Де Йонг (58-Ромеу), Гюндоган, Рафиня (68-Ф. Торес), Феликс (68-Ямал), Левандовски
Треньор: Шави Ернандес

Антверп: Бюте, Батай (73-Керк), Алдервейрелд, Кулибали, Вайндал, Кейта, Вермеерен, Баликвиша (60-Де Лает), Екеленкамп (60-Юсуф), Муя (83-Валенсия), Янсен (60- Иленихена)
Треньор: Марк ван Бомел

Стадион: "Олимпик Луис Компанис"
Съдия: Мариан Петреску
Жълт картон: Гави (Барселона)

Снимка: БГНЕС