Каталунският гранд Барселона, освен че е в тежко финансово състояние, поради което едва успява да картотекира играчите си, сега има сериозен проблем с обвинения в корупция, но е изправен и пред още едно тежко предизвикателство. Виктор Фонт, кандидатът за президент, който загуби от Жоан Лапорта на последните президентски избори, обвини ръководството, че дефицитът за тази година ще се увеличи с тревожната сума от 200 милиона евро, пише "Труд".

Барселона предприе мерки, за да овладее кризата, като продаде дялове в своите маркетингови фирми, за да осигури пари за подкрепления за миналото лято, успя да намали няколко пъти бюджета, за да изпълни финансовия феърплей и дори премахна безплатното хранене за младежките категории, подписа и нови големи спонсорски сделки, но според Фонт загубата в края на годината ще бъде 200 милиона евро, подчертавайки, че тези продажби на дялове в компаниите на Барса са само краткосрочни планове за покриване на заплатите като например непосилната заплата на Роберт Левандовски.

„Прогресът през тези две години е само по отношение на резултатите под ръководството на Шави Ернандес. Всичко останало е лошо, няма прозрачност, няма дългосрочен план, генерирането на приходи е далеч от очакваното. Тази година Барса ще завърши със загуба от 200 милиона евро, въпреки че ще търси начини да я оправдае. За трета поредна година загубите са огромни, стигат до един милиард, което е много. Спешно е необходим план за спешни случаи“, каза Фонт, цитиран от испанските медии.

Това лято, в разгара на най-голямата финансова криза, Барселона започна реконструкцията на Камп Ноу за 1,5 милиарда евро.