Барселона измъкна неочаквано трудна победа с 3:2 при домакинството си на последния в класирането Алмерия в мач от 18-ия кръг на Ла Лига.

В герои за каталунците се превърнаха Сержи Роберто и Рафиня, които са с несигурно бъдеще в отбора. Първият отбеляза два гола в напечената среща, а бразилецът се разписа един път и даде една асистенция.

На другия полюс се представи Роналд Араухо, който носи основна вина за двете попадения на гостите, които все още чакат първата си победа през сезона и са закотвени на последната 20-та позиция с едва 5 точки.

С успеха Барса събра 38 точки и изостава на 4 пункта от Реал Мадрид и на 6 т. от Жирона, които са и с мач по-малко. На 4 януари каталунците гостуват на Лас Палмас, докато Алмерия има визита на Осасуна.


Барса очаквано започна по-добре и можеше да поведе още в 8-ата минута. Сержи Роберто засече с глава центриране от корнер, но Луис Максимиано успя да избие. Алмария отговори 5 минути по-късно чрез Ларджи Рамазани, чийто шут беше блокиран.

В следващите минути интересните положения липсваха, играта на испанския шампион определено не вървеше и гостите започваха да се чувстват все по-комфортно на "Естади Олимпик Луис Компанис".

Но след малко повече от половин час игра каталунците все пак успяха да поведат. След центриране от корнер, Роналд Араухо засече, но вратарят спаси. Топката обаче попадна в Рафиня, който откри резултата - 1:0!

Малко по-късно Барселона можеше до голяма степен да сложи точка на спора. Защитата на Алмерия сгреши и направи коледен подарък за Роберт Левандовски. Полската голова машина направи един финт и стреля, но за пореден път показа, че този сезон не е на обичайното си високо ниво. Изстрелът му беше много слаб и Максимиано отрази.

И до края на полувремето само един отбор създаваше опасности - този на Алмерия. Араухо покри засадата и Лео Баптищао сам срещу Иняки Пеня вкара за 1:1! ВАР прегледа ситуацията и действително защитникът на Барса покриваше нападателя с милиметри и голът беше правилно зачетен.

После Пеня спаси удар на Серхио Арибас, а Баптищао не уцели вратата от добра позиция.

Втората част започна с масиран натиск на домакините и положенията заваляха едно след едно. Влезлият на почивката Феран Торес на два пъти не успя да се разпише, а Араухо стреля с глава в аут. Максимиано спаси нов удар на Левандовски, но след точно час игра Барселона отново поведе. Рафиня центрира на близката греда от корнер, където Сержи Роберто с отлично отиграване с глава прати топката в далечния ъгъл за 2:1!

180 секунди по-късно Левандовски можеше да сложи точка на спора, но отново Максимиано спаси удара на поляка. Но в 71-ата минута Алмерия успя за втори път да изравни. След центриране от фаул, Пеня скочи да улови топката. Вратарят и Араухо обаче си попречиха, Пеня изпусна топката и Едгар Гонсалес само я бутна във вратата за 2:2!

В 78-ата минута Илкай Гюндоган направи пропуска на сезона. Жоао Кансело центрира на далечната греда и Левандовски се пребори, за да свали топката към германеца. Но на метър пред опразнената врата, бившият капитан на Манчестър Сити не успя да засече. 

Каталунците все пак стигнаха до измъчения успех в 83-ата минута. Левандовски с чудесен пас изведе Роберто през центъра на защитата, той овладя и после с с шут с десния крак спаси Барса от грандиозна издънка. В 87-ата минута шоуто можеше да стане пълно, но Пеня спаси хубавото изпълнение с глава на Идрису Баба.

В добавеното време Роберто можеше да наниже и хеттрик, но гредата го спря от историческо представяне. 

Барселона - Алмерия 3:2 

Голмайстори: 1:0 Рафиня (33), 1:1 Баптищао (41), 2:1 Роберто (60), 2:1 Гонсалес (71), Роберто (83)

Барселона: Пеня, Кансело, Араухо, Кристенсен (46-Кунде), Балде, Сержи Роберто, Фермин (67-Ромеу), Гюндоган, Рафиня (76-Ямал), Жоао Феликс (46-Торес), Левандовски
Треньор: Шави Ернандес

Алмерия: Максимилиан, Посо (64-Мендес), Чуми, Едгар, Монтес, Акиеме, Лопи, Баба, Арибас, Баптисао (78-Лазаро), Рамазани (78-Ембарда)
Треньор: Гайска Гаритано

Барселона, "Естади Олимпик Луис Компанис"
Съдия: Гийермо Куадра Фернандес
Жълти картони: Рафиня, Кристенсен, Араухо (Барселона); Посо, Лопи, Баба (Алмерия)

Снимка: БГНЕС