Деко, спортният директор на Барселона, потвърди след тежкото поражение на Барса с 1:4 от Реал Мадрид във финала за Суперкупата на Испания, че Шави Ернандес има доверието на президента Лапорта и спортното ръководство и няма да бъде уволнен. „Поражението не променя нищо", каза тогава Деко.

Хосе Мария Мингея, който в Барселона е бил преводач, съветник по трансферите и два пъти кандидат за президентския пост, разкри пред Пако Гонсалес в предаването „Tiempo de Juego“ на Cadena COPE името на човека, който подкрепя Шави Ернандес и това не е Лапорта.

„Всичко това е много специална ситуация. Този, който подкрепя Шави Ернандес, не е Лапорта, това е Алехандро Ечевария, който е този, който действа като човек на Шави, когато той отиде в Катар, и е този, който управлява клуба отвътре, без да показва лицето си. Ечевария ще подкрепя Шави колкото може, ако няма натиск от пресата или отвън", каза Мингея.

Той обясни, че Алехандро Ечевария „е или е бил партньор на Деко в Габон във футболния бизнес и поради тази причина първият играч, привлечен в новия проект, беше габонецът Обамеянг, а Деко беше спортен директор на федерацията на Габон. "Това е ситуацията в Барса. Едно е какво се говори, а друго е как се дърпат конците", каза още мениджърът, цитиран от "Труд".

Мингея, който беше агентът, привлякъл Марадона, Стоичков и Ромарио в Барса, е убеден, че позицията на Шави Ернандес не е застрашена в краткосрочен план, макар че треньорът не се поколеба да "помоли за прошка феновете".

Ечевария е бивш съпруг на сестрата на Лапорта, връзката им започва по време на първия период на президента начело на клуба, напомня El Periodico. Той обаче е принуден да се дистанцира от клуба, след като беше разкрито, че Ечевария е част от “Фондация Франсиско Франко” – организация, която прославя диктатора на Испания.

Неотдавна обаче той отново се появи като ключова фигура в Барселона, въпреки факта, че не е избран и не е част от борда на директорите. Твърди се, че Ечевария е замесен дори в трансферната политика на клуба.