Барселона измъкна инфарктна победа с 2:1 като гост на Селта в среща от 25-ия кръг на испанската Ла Лига. Хората на Шави имаха характерното за тях териториално предимство по време на двубоя във Виго, но не стигнаха лесно до успеха, който отново ги върна на третото място в класирането. Те грабнаха 3-те точки в 7-ата минута на добавеното време след пребита дузпа.

В герой за каталунците се превърна Роберт Левандовски, който заби и двата гола. Полският таран заши страхотен гол в самия край на първото полувреме. Яго Аспас изравни за галисийците в 47-ата минута. В последните секунди на двубоя Левандовски реализира и дузпата, която се наложи да бъде пребита.

Така „блаугранас“ събра актив от 54 точки на 3-ата позиция в таблицата. Барса изостава със 7 пункта от лидера Реал Мадрид, който е и с мач по-малко. Положението в тима на Рафаел Бенитес не е никак розово. Селта е на 17-ото място с 20 точки, на 3 от зоната на изпадащите.

Двубоят ще се запомни и с факта, че новата перла на Барселона Витор Роке за първи път стартира като титуляр. Именно пред бразилеца се откри дебютната възможност за гол в мача. Той получи пас от Педри в 3-ата минута, но Старфелт се намеси и опасността се размина.

Ламин Ямал пък отправи първия точен удар в срещата. Това се случи в 10-ата минута, ала Гуаита се справи.

Галисийците отговориха с удар на Странд Ларсен. Тер Стеген обаче не трепна. Гостите продължиха да държат инициативата, но не намираха път към вратата на Селта.

Все пак в последната минута преди почивката каталунците успяха да го сторят и откриха резултата. Ямал намери Левандовски, който със страхотен шут препарира Гуаита – 0:1.

Почти веднага след антракта домакините се върнаха в мача. В 47-ата минута Яго Аспас изравни. Ларсен и Мингеса размениха пасове с пета. След това последният асистира на Аспас, който матира Тер Стеген и след рикошет в крака на защитника Жул Кунде – 1:1.

Френският бранител на „блаугранас“ се намеси решително минути по-късно. Той успя на да блокира Унай Нуньес, който изскочи за гърба на ариегарда.

Кансело отправи страхотна тупалка в 72-ата минута. Старфелт обаче блокира шута му с глава.

Драмата настъпи в добавеното време. В 3-ата минута от него Фран Белтран изрита Ламин Ямал в пеналта. Реферът Хуан Пулидо отсъди дузпа. Отговорност да изпълни удара от бялата точка пое Левандовски. Той би, но вратарят Гуаита спаси. Стражът обаче не беше на голлнията при изпълнението и трябваше дузпата да бъде пребита. Лева пак стреля в същия ъгъл, но този път топката се оплете в мрежата – 1:2.

Селта – Барселона 1:2

Голмайстори: 0:1 – Роберт Левандовски (45), 1:1 – Яго Аспас – (47), 1:2 – Ролберт Левандовски – (90+7 дузпа)

Селта: Гуаита, Мингеса, Старфелт, Д. Карлос, Михайло, Аленде, Тапия, Белтран, Лука, Аспас, Ларсен

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кубарси, Кансело, Кристенсен, Де Йонг, Педри, Ямал, Роке, Левандовски