Времето определено е добро за Барселона. Кой би го предположил само преди два месеца и половина след загубата с 3:5 срещу Виляреал, когато изглеждаше, че сезонът отива по дяволите? От този момент нататък всеки си е свършил своята работа. Първият беше Шави, когато обяви, че напуска на 30 юни, отказвайки се от последната година от договора си. Бордът  прие решението му спокойно. Той не се хвърли в отчаяни опити да търси заместник, а избра търпеливо да види, чуе и да мълчи, като в този момент идеята е да убеди Шави да продължи.

След това играчите направиха безспорна крачка напред. Причината може да е, че решението на треньора ги е освободило от напрежението или просто фактът, че проблемите с контузии започнаха да отшумяват. Така или иначе реалността е, че оттогава отборът записа серия от 13 мача без загуба, от които 10 победи. Това позволи на Барса да стигне до четвъртфиналите на Шампионската лига и с огромна възможност да подпечата пред своите фенове във вторник (б.р. – днес) класирането на полуфинала след 3:2 при визитата на ПСЖ. В неделя има шанс да бъде намалена и разликата с лидера Реал Мадрид. Не толкова, колкото блаугранас биха искали, след като изостават с  8 точки. А класирането за Суперкупата на Испания догодина вече изглежда наполовина сигурно.

„Намираме се в най-добрия момент от сезона“, призна без да крие треньорът Шави. Има няколко причини, поради които екипът се разрасна през последните месеци. Основният фактор е възстановяването на играчите. Контузиите определено взеха своето в Барселона. Разбира се, това е бич и за другите отбори, но при блаугранас има много по-голямо влияние, тъй като съставът е прекалено ограничен. Освен това контузените не бяха случайни играчи. Шави не можеше да разчита на Тер Щеген, Балде, Иниго Мартинес, Кристенсен, Де Йонг, Педри, Гави, Рафиня, Левандовски, Феран… С изключение на Балде и Гави, останалите вече се завърнаха. И това вече дава видими резултати.

На спортно ниво представянето на Тер Щеген е ключово. Подобряването на отбора съвпадна с неговото завръщане. Каталунците са в серия от 6 мача без допуснат гол в Ла Лига. А сигурността, която германският капитан предава на останалите, е огромна. Като цяло всички играчи повишиха нивото си, но трябва да подчертаем ролята на „децата“ Ламин Ямал и Пау Кубарси. Те допринасят много за отбора, сякаш са две нови попълнения. Това в известна степен важи и за Фермин.

Тактическите решения на треньора също оказаха влияние. Две бяха особено ключови. Шави първо изтегли защитника Андреас Кристенсен в халфовата линия. Датчанинът даде солидност на отбора и преди всичко избегна бързите преходи на съперника, които унищожиха Барселона в два последователни мача, както се случи срещу Атлетик и Виляреал, като бяха допуснати общо 9 гола. Задържането на Жул Кунде на десния бек също беше от решаващо значение. Видя се особено миналата сряда със страхотното му представяне срещу Килиан Мбапе.

Забелязва се и положителна промяна във физическо отношение. Отборът се е подобрил значително, подпомогнат и от по-малко натоварения график, като играе един мач вместо два в продължение на няколко седмици. И това се вижда най-вече в пресата, която блаугранас упражняват върху съперника. Особено забележима бе тя в последните няколко мача. При това продължава до деветдесета минута.

С този оптимизъм Барселона влиза в голямата си седмица. Сезонът се решава в тези дни. Първо е сблъсъкът срещу ПСЖ. Вратата към полуфиналите в Шампионската лига е открехната след 3:2 на „Парк де Пренс“, но ако отборът покаже прекалено самочувствие, това би било първата крачка към отпадането. Освен това Барса води задочен спор с Атлетико Мадрид за участие на  новото световно клубно първенство догодина – златна възможност, която не е за изпускане. А в неделя на „Сантяго Бернабеу“ ще се играе за останалата част от сезона в Ла Лига. Загуба или равенство срещу Реал Мадрид означава сбогуване с титлата, но победа ще позволи на блаугранас да продължат да мечтаят, изоставяйки с 5 точки в оставащите 6 кръга.

Материал на "Марка"