Новият треньор на Барселона вече е ясен, пишат каталунските медии. Ако не се получи неочакван обрат, свързан с оттеглянето на Шави, след края на сезона бившият халф ще бъде сменен от мексиканеца Рафаел Маркес.

Отпадането от Шампионската лига с 4:6 общ резултат от ПСЖ ще ускори процеса по взимането на важни решения в клуба. Ако блаугранас не спечелят и дербито с Реал Мадрид на „Бернабеу“ в неделя, окончателно ще бъде загубена и всякаква надежда за титлата в Ла Лига.

Както е известно, Шави още на 27 януари обяви, че ще напусне през лятото. Това се случи след шокиращата загуба от Виляреал с 3:5 на „Монтжуик“. Няколко дни по-рано отборът бе инкасирал още 4 попадения при 2:4 от Атлетик Билбао за Купата на краля след продължения. Тежко се приеха още загубите с 2:3 от Антверп, 0:1 от Шахтьор Донецк и 2:4 от Жирона, което в крайна сметка накара Шави да хвърли кърпата.

На няколко пъти шефовете на каталунците начело с президента Жоан Лапорта се опитаха да накарат младия специалист да промени решението си, но след болезненото отпадане от ШЛ това вече изглежда все по-малко вероятно да се случи. Говори се, че Шави е бил готов да остане само ако му бъде осигурен солиден бюджет от 200 милиона евро за подсилване на състава с играчи като Бернардо Силва и Мартин Зубименди. Това обаче е непосилно заради тежката финансова ситуация в клуба.

„Предстои да бъде посочен нов треньор и всички индикации са, че избраникът е настоящият наставник на дубъла Рафаел Маркес“, информира каталунският в. SPORT.

Плюс за експеримента с назначението на мексиканеца е фактът, че той е част от кухнята и познава отлично клуба. От втория до първия отбор по подобен начин вече в миналото бяха качени Пеп Гуардиола и Луис Енрике, а и от ръководството са много доволни от работата на Маркес през настоящата кампания начело на дублиращия състав, който се намира на второ място в класирането. Негов помощник е друг бивш футболист на Барса – Жулиано Белети, който отбеляза решителния гол, с който бе спечелена Шампионската лига срещу Арсенал през 2006 г.

Каталунските медии добавят още, че в последно време се е изключил вариантът с привличането на Ханзи Флик, а отборът няма чисто финансовата възможност да си върне Луис Енрике, тъй като има действащ договор с ПСЖ.

45-годишният Маркес носи екипа на Барса в периода 2003-2010, като има 147 мача за националния отбор на Мексико. Играл е още в Атлас, Монако, Ню Йорк Ред Булс, Леон и Верона. Участник е на 5 световни първенства, но като наставник реално е без никакъв опит.