Бившият спортен директор на Левски Христо Йобов говори пред RING за състоянието на сините.

ЗА НОВИЯ СЕКТОР
Със сигурност няма да изговорят толкова суперлативи, колкото имаше негативизъм около изграждането на този сектор. Но в крайна сметка той е налице. Няма по-хубаво нещо от това човек да отиде на удобно място и да наблюдава любимия отбор. Това е малка крачка към европейския футбол. Сега на ход сме привържениците, трябва да го пълним. Единственото, което имаме като изискване към Иво Тонев, е козирката. Остава и играта на отбора да е добра.

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ОТБОРА
Никой не трябва да се сърди, че е имало двубои с по 500 души на стадиона. Когато предлагаш добър продукт има и клиенти. А когато не е така - трябва да се сърдиш на себе си. Бил съм свидетел и на двете крайности. Когато отборът вървеше силно, на обикновените мачове имаше по 10-15 хиляди зрители. Сега има по-хубав стадион и бройката на феновете трябва да се увеличи. Не мисля, че трябва да говорим за капризна публика. Просто всичко се вижда на терена, там няма измама. В случая не смятам, че играта на отбора е добра. Доста футболисти минаха през тима, имаше и финансови проблеми, които не позволиха правенето на по-класни трансфери. Сега има достатъчно нови играчи, но да кажем, че още не са се адаптирали. След шест месеца ще отпадне извинението „адаптация", ако въобще има такова. Тогава трябва да се направи и равносметка. Защото футболистите, които в момента са на „Герена" - не знам дали това са им пълните качества - но не показват нужното ниво. Това го посочват и резултатите.

ЗА СТОЙЧО СТОЕВ
Оставането за дълъг период на треньора са виждания на собствениците и Управителният съвет, който взима решенията. Смятам, че Стойчо Стоев получи доста добър кредит на доверие - над година е в клуба. Това е достатъчно време един треньор да покаже своя облик и отборът да прилича на нещо. В крайна сметка идва месец май, идва Управителен съвет... Тогава може да се седне и да се преценят по-тънките неща в клуба, а не това дали Левски е спечелил титла или не. Да, за феновете са важни купите. Но ако отборът играе добре и се вижда бъдеще - това е по-важното, защото се показва, че се върви в правилната посока.

ЗА ТРЕНЬОРИТЕ
В последните години никой не коментира факта, че в А група на треньорските постове се въртят само около 20 имена, а футболът не върви добре. Не искам да обиждам качествата на наставниците - може да не им се предоставят база и финанси да разгърнат потенциала си. Но трябва да се обърне внимание и на младото поколение. Младите се адаптират по-бързо към иновациите. Не съм чул някой да говори за смяна на поколенията. След Станимир Стоилов, Илиан Илиев, Петър Хубчев, Емил Велев... кой е? Имаме един Христо Янев, който прави някакъв фурор, но още е рано да кажем за него.

 

ЗА ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ
Лудогорец трябва да очаква тежък двубой, защото стадионът ще бъде пълен. Публиката може да помогне на сините. Със сигурност Лудогорец превъзхожда с игрови качества, но феновете могат да повлияят на развоя.

ЗАВРЪЩАНЕ НА „ГЕРЕНА"
Тайничко всеки се надява да бъде поканен за спортен директор. Но това е въпрос на решение, политика - много неща. Има УС, който трябва да стигне до консенсус