Петър Хубчев беше представен официално днес като старши треньор на Левски заедно с помощниците си Георги Донков, Левон Апкарян и Армен Амбарцумян.


Хубчев, който е бивш играч на "сините", както и Донков, пристига на "Герена" след две години и половина работа в националния отбор на България. 

"През последните два месеца се изговориха и изписаха много неща - верни и неверни. Официалното изказване на БФС беше, че в един момент съм бил раздвоен и съм го споделил с президента. Не съм бил раздвоен, а съм бил твърдо убеден, че по начина, по който се развиваха нещата, ние не можем да бъдем полезни повече там. Затова уведомих хората, които трябваше да го знаят. Бил съм пределно откровен и открит с тях. Не е било на Великден, а много преди това. Не искам да коментирам повече тази тема. От цялото си сърце пожелавам успех на (новия селекционер) Красимир Балъков и два пъти повече на момчетата, с които работехме в последните две години и половина", заяви Хубчев. 

"Знаем, или поне аз знам, къде сме дошли. Много добре знаем и какво се очаква от нас. Знам за напрежението, не е нужно всеки ден или час да ме питат за това нещо. Знам и какво трябва да направим. Ще се опитаме, според нашите виждания и разбирания, да го направим. Ръководството е запознато с нашите идеи, с разбирането ни за работа, приели са ги. Оттук-нататък искам с цялата отговорност да кажа, че няма да нарушим тези принципи. Тези неща са ни носили някакви успехи. Няма да се кланяме на този или онзи, за да угодим този или онзи. Най-важното е да убедим футболистите в нашите методи. Ако успеем, ще бъде добре и за нас и за тях", каза още той.

Целта на Хубчев ще бъде да изгради силен тим, който разчита на отборната игра. "Трябва да изградим силен отбор, който не зависи от един човек. Преди време играта беше концентрирана върху един или максимум двама футболисти. Няма да се концентрираме върху имена, ще потърсим отборния принцип. Важно е какви футболисти ще съберем. Нова система няма да измислим, но всеки треньор и щаб практикува вид футбол, в зависимост от това с какви футболисти разполага", каза той.

"Надявам се и дано да не е само мечта - да спечелим шампионска титла или купата на България", допълни той. Старши треньорът на Левски иска да изгради ядро от четирима-петима класни играчи, около които да се развиват младите футболисти.

"При разговорите ми стана ясно как ръководство вижда развитието на този отбор. Приех го напълно. Според мен трябва да има 5-6, но най-малко 3-4 много класни чужденци, с по-голям опит, с по-различно мислене. Това включва не само футбола, но и поведение в личния живот. Ако успеем да намерим такива хора, нашата задача ще бъде улеснена. Покрай тях ще вкараме и възможно най-много млади играчи. Първо ще погледнем в школата. Имаме малко по-различно мнение от препоръчаните ни футболисти. Имаме виждане и за някои момчета от школата, които не са викани досега. Сега ще имаме възможност да се запознаем по-добре с тях", каза Хубчев.

"Имаме визия за селекцията. Всеки треньор иска да има 25-26 играчи за старта на подготовката, но е трудно. Имаме разговори с някои от момчетата. Много е трудно да убедим някой от чужбина да дойде в България от тези, които смятаме, че трябва да привлечем. Но ще се опитаме да го направим. От футболистите от националния отбор смятам, че не е възможно да вземем някого", допълни той.

Хубчев иска привличане на играчи на всички постове с цел максимална конкуренция. 

"На много постове искам нови играчи, даже не се сещам пост, на който, ако имаме възможност да привлечем подходящ футболист, да не го направим. Клубът е в оздравителен процес, който е много сериозен. Няма да имаме неограничени възможности за привличане на футболисти, но аз съм доволен и на това, което сега можем да си позволим, чисто финансово", каза специалистът.

Той загатна, че ще обърне внимание върху подобряването на всички аспекти от играта, но специално върху защитата.  "Трябва да играем офанзивен футбол, нападателен футбол, да отбелязваме колкото може повече голове. Но ние имаме принципи, които трябва да спазваме. Коментира се, че сме дефанзивни треньори. Но Георги Тодоров го загатна, няма как с 37 допуснати гола да станеш шампион. За мен няма деление на нападение и защита, всички трябва да участват и в двете фази", каза Хубчев. 

"От ръководството ме увериха, че няма да се търсят бързи резултати. Но аз знам къде съм и знам какви са изискванията. Ще наблегнем на повече тренировки, себераздаване, професионално отношение на и извън терена, сплотеност. Ще се опитаме да го направим. Най-тежкото нещо е да убедим футболистите да спазват новите изисквания. Времето за подготовка е малко. При всички положения ще бъде добре, че ще играем контроли срещу класни съперници", каза той.

"Най-хубавото за мен от последните мачове на Левски беше желанието на по-младите да се докажат. Аз исках малко повече, но всичко си зависи от тях. Няма да има човек, който да започне първата тренировка в Левски и да има гарантирано място. Всеки трябва да се пребори за мястото си. Много неща ме притесняват, но това са чисто футболни детайли", каза още той.

Хубчев каза, че би желал в клуба да бъде назначен спортен директор.