В понеделник, точно за старта на първия зимен лагер, Левски си осигури услугите на 23-годишния нидерландски халф Стайн Спиерингс. Той бе привлечен от последния в холандския елит Ваалвайк. За половин сезон плеймейкърът вече е изминавал разстоянието от дъното до върха, а сега ще се опита да го повтори. 

От „Герена“ не крият мераците си за титла, а Стайн бе най-желаното име в селекционния списък от Петър Хубчев. През пролетта именно той ще трябва да прави разликата в мачовете и да дърпа сините напред.

Спиерингс е роден на 12 март 1996 г. в Алкмаар, по-силният му крак е десният. Започва да тренира в местния АЗ на 10-годишна възраст и пробива до първия тим. 

„Винаги ходех на училище с топка в крака. Ако я забравех, се връщах да си я взема. Понякога ме смятаха за досаден, но аз бях най-добрият футболист и исках винаги да определям правилата“, разкрива младокът. 

Записва своя дебют в нидерландския елит на 13 февруари 2015 година в домакинството на ПСВ Айндховен, загубено с 2:4 – влиза като резерва в самия край на двубоя. До края на кампанията се появява на терена само още веднъж – при успеха с 4:1 при визитата на Екселсиор. 

Започва новата кампания като част от първия тим, но играе предимно за дубъла. На полусезона треньорите преценяват, че ще получава малко игрово време, и го пращат под наем във втородивизионния Спарта Ротердам. 

„Недоумявах защо се случи това. Дебютирах за мъжете, но след това бях забравен. Срамота, защото аз съм роден в Алкмаар и от 10-годишна възраст бях част от клуба. След една тренировка треньорът просто ми каза нещо за 20 секунди и това беше. Родителите ми така и не разбраха защо се отнесоха така с мен – уж бях местен, бях много талантлив. Беше странна ситуация“, разкрива по-късно Стайн.

В Спарта получава шанс – записва 6 мача с 1 гол и помага на тима да достигне до плейофите за класиране в елита. В тях съставът печели така желаната промоция. През 2016/17 е на терена в 22 шампионатни двубоя, като в 20 от тях е титуляр. Това кара клуба да откупи правата му и да подпише с него до края на 2019-а. Работи с треньора Алекс Пастоор, който познава качествата му от АЗ. Ползван е на всички позиции в халфовата линия, преди наставникът да го постави в ролята на плеймейкър. 

„Той ме направи десетка“, разкрива халфът и се изказва ласкаво за специалиста, при който се тренира двуразово всеки ден, а веднъж в седмицата има и занимание по йога. 

„Когато той ти каже нещо, има причина. Работи се усърдно, а тренировките за сила и издръжливост нямат нищо общо с тези в АЗ. Те са много тежки. Задължително имаме физическа тренировка на следващия ден след мач и мисля, че това ми помага“, разкрива Спиерингс. 

„Пастоор опитва да ни покаже нови хоризонти. На мен след първия полусезон в Спарта ми разказа история за един генерал и неговата армия. Всъщност опита се да ми каже, че всичко опира до отборната работа."

Докато е част от Спарта, Стайн е определян за мързелив, както и че не използва напълно потенциала си. Въпреки че е здрав физически, той избягва да влиза в единоборства. Халфът обаче не обръща много внимание на подмятанията. Може би защото се възхищава на играта на… Димитър Бербатов. Нидерландецът признава, че именно той му е идол. 

„Обичах българския нападател Димитър Бербатов. Той беше толкова добър. Беше брилянтен и то може би точно заради понякога бавните си движения и мудността си. Но той винаги можеше да направи нещо брилянтно, играеше футбол с лекота. Колкото до мен – хората ме намират за мързелив. Мислят, че никога не давам най-доброто от себе си, но просто така си изглеждам."

"По природа съм си такъв. Мисля, че мога да подобря темпото си, както и това кога да сменя скоростите в играта. Може би като по-млад упорствах и не исках да чуя критиките. Сега понякога си мисля: Ако слушах повече, щях да се развия по-бързо и сега да съм по-добър. В Спарта се научих да работя усилено всеки ден. И като се върна назад във времето, осъзнавам, че критиците ми са били прави. Преди време не можеха да ме накарат да свърша нещо екстра. Но в един момент осъзнах, че последният ми шанс наближава и ако не се променя, няма да успея“, разкрива халфът.

А най-силното му качество е виждането на играта, както и умението да вкарва отдалеч – притежава силен и точен удар. „Трябва да виждаш нещата в перспектива, да си в тясно взаимодействие със съотборниците си. Наслаждавам се повече на асистенция или перфектен извеждащ пас, отколкото на гол. Обичам изненадващите неща, нестандартните. Футболът трябва да забавлява хората. Не гледаш тази игра, защото на мач има стотици пасове назад или по ширина на терена, а го правиш, защото знаеш, че ще има поне един брилянтен момент. В това отношение плеймейкърът на Барса Шави бе извънземен“.

Със Спарта Спиерингс се изкачва в елита, но отново изпада. А в началото на 2019-а от клуба се отказват от него. Той преминава във Ваалвайк, който в онзи момент е на 15-о място във втория ешелон и уверено върви към изпадане. Стайн обаче се превръща в основна фигура и в края на сезона се случва чудо. 

Той е на терена в 18 мача, в които бележи 7 гола. Тимът достига до плейофите за промоция и печели място в елита. В последния мач тимът му побеждава като гост инфарктно Го Ахед Ийгълс с 5:4. Стайн изравнява в 5-ата минута на добавеното време за 4:4, а в следващата атака Ваалвайк получава дузпа и печели мача. След лудия мач се пишат десетки анализи, а „Де Телеграаф“ възкликва: „Стайн е златното момче на Ваалвайк“. 

В материала се казва: „Ако направим комбинация с летоброенето в християнския свят, бихме казали: За Ваалвайк то е преди Спиерингс и след идването на грациозния играч с №10. Без него този тим бе като кораб без рул, който тотално бе изгубил посоката и щеше да изпадне. С привличането му всичко се преобърна и сега отборът е в елита. 

Не случайно и съотборниците му го избраха за най-добър през пролетта. В Спарта не бе оценен. Подмятаха, че бил мързелив, че напускал терена, без да си е изцапал гащетата. Отговорът му дойде на терена. През есента участва в 17 от 18-те шампионатни мача на Ваалвайк, вкара 3 гола и направи 3 асистенции. След това дойде трансферната сага и идването му на „Герена“.

Е, при Петър Хубчев Стайн ще трябва се научи не само да разпределя, но и да отнема топката. Треньорът на Левски умее да влиза под кожата на играчите си и да ги кара да се хвърлят в боя. На Спиерингс се възлагат големи надежди. Ще видим дали ще успее да преобрази и Левски.

 

Материал на вестник "Тема спорт"