От Министерството на младежта и спорта излязоха с официално изявление, в което разясняват, че нямат нищо общо с издаването на служебните паспорти на Васил Божков и Георги Попов, след като в БГНЕС се появи информация, че външният министър Екатерина Захариева и спортният министър Красен Кралев са били разпитвани по случая. 

От спортното министерство за пореден път заявиха, че г-н Кралев не е подписвал никакви документи, свързани с процедури по издаване на такива документи на лицата. 

Ето и пълното изявление:

"Във връзка с информация, публикувана в БГНЕС, със заглавие: „Захариева и Кралев на разпит за паспортите на Божков и Попов“ категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. 

Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов.

Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение. 

Изпращаме отново официалната позиция на ММС по темата. Моля да уточните фактите и обстоятелствата около издаването на паспорти или каквито и да е лични документи на български граждани с Министерство на вътрешните работи: 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 

Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФКС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. 

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФКС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов."