Емил Велев винаги е интересен събеседник, а карантината не променя това.

„Меридиан Мач“ потърси Кокала, за да разбере как той преживява пандемията.

Ето какво каза последният треньор, направил Левски шампион, за кризата около коронавируса, настоящето и бъдещето на „сините“ и първенството на… Тайван.

– Г-н Велев, къде ви намираме?

– На вилата ми в Правец съм. Тук съм от миналата седмица. Няма никой, в планината сме. На въздух, с кучето и това е. Много по-добре от апартамента в София.

– Как се справяте с карантината?
– Гледам да спазвам всички разпоредби. Лошото е, че сме в неведение за края на кризата. Като гледам нещата май скоро няма да свърши тази карантина. Най-големият проблем за мен е именно неяснотата около ситуацията. Уж в България има малко заразени, но трябва да сме стриктни, защото може да стане много по-лошо. Друг е въпросът, че както са тръгнали нещата, ще има солидни икономически проблеми след кризата. Всичко се наруши. Има много безработни, фирмите фалират, футболът и спортът спряха. Всичко това е много неприятно. Трябва да се изчака за рестарт на нормалния живот. Иначе гледам първенството на Беларус. Има някои хубави мачове. Сега чакам да почнат и мачовете в Тайван. И тях ще ги наблюдавам с интерес, няма начин. Надявам се много скоро да почнат и останалите първенства. Да пуснат отборите да играят без публика. Така ще се спазва и по-лесно карантината. Хората ще гледат мачове и ще се стоят у дома, а няма да мислят щуротии. Футболът ще убие COVID-19!

– Кога очаквате пак да има футбол в България?
– Футболът ми липсва много. Това е начин на живот. Няма как да избягаш от него, а отделно ми е и професия. А кога ще има футбол?! Това само генерал Мутафчийски може да каже…

– Вие направихте нова детско-юношеска школа Левски-Спартак, но веднага след това дойде карантината. Какво са случва с нея сега?
– Открихме я и веднага я закрихме (смее се). Спокоен съм за Левски-Спартак. Нещата ще потръгнат, когато ситуацията се нормализира. Набързо набрахме 23 деца, които не спират да тренират в домашни условия. Пуснали сме им клипчета с тренировки за техника и децата ги правят. И те са зажаднели за футбол.

– Ще се оправи ли ситуацията и колко време ще отнеме на БГ футбола да се съвземе?
– Ще е много тежко. Голям процент от клубовете много трудно ще се изправят на крака. Това важи за представители и на Първа лига, и на Втора лига. Според мен клубовете ще трябва да станат общински. Така местната власт и държавата ще помагат. Вярвам, че Лудогорец първи ще се съвземе след кризата. Левски, ЦСКА и Славия също ще се оправят. При другите ще е по-тежко.

– Може ли именно кризата да помогне на родния футбол, за да се изчистим от слабите чужденци, които са в изобилие у нас?
– Неминуемо това ще стане. Именно такъв трябва да е рестартът. В последните години през България минаха много чужденци, които не се запомниха с нищо. Дано това престане, а клубовете да се ориентират към школите. Това ще е отлично начало за новия ред в БГ футбола.

– Следите ли какво се случва в Левски?
– И да следя, и да не следя – не е ясно точно какво се случва. Няма информация от „Герена“ и не може да се следят нещата. Нито аз говоря с Павел Колев, нито той казва нещо стойностно на хората, когато реши да напише нещо в социалните мрежи. Явно и Колев не знае какво става в Левски, а аз да знам?!

– Възможно ли е Левски да фалира и да се появи като Левски с тире?
– Нямам представа, но според мен е малко вероятно. Сега обаче нещата не са добре. Акциите не се знае къде са, шефовете на Левски са в чужбина и се издирват от полицията… тежка ситуация. Левски няма да сложи тире заради феновете, които видяхте какво направиха през последните месеци. Задълженията на клуба се плащат именно заради агитката. Вярвам, че Левски няма да загине, нещата ще се оправят. И на „Герена“ обаче трябва промяна, защото се харчат грешни пари за чужденци. Пак стигаме до извода, че трябва да се променят доста детайли и в Левски, за да станат нещата. Трябва да се погледне сериозно към ДЮШ.

– От Левски много често казват, че бъдещето на клуба е именно в ДЮШ. В същото време обаче подробните разчети за разходите на клуба за месец март показват, че за автопарка на „Герена“ се дават три пъти повече пари отколкото за школата…
– В тази връзка казвам, че нещата трябва да се променят много и да се погледне към ДЮШ.

– На „Герена“ все пак имат интерес към школата. Тя беше доста променена в последно време. Базата беше подобрена сериозно, има нова стратегия, нова позиция – главен треньор…
– Не мога да го твърдя със сигурност, но доколкото чувам шефът на школата Йончо Арсов взимал заплата от 14 000 лева… За мен това е доста голяма сума. Помня, че преди това Даниел Боримиров взимаше заплата 7-8 000 лева. За мен не е правилно. Съгласен съм да се взимат големи пари от треньорите в ДЮШ и шефовете, но само при свършена работа. Навремето на „Герена“ всеки треньор в школата получаваше солиден бонус, ако вкара свой играч в първия отбор. Това е правилно, а сега – на какво отгоре се взимат такива огромни пари?! Пак уточнявам, че не съм сигурен във въпросните 14 000 лева, но от много места се чува именно тази сума.

– А представянето на първия отбор на Левски преди кризата? Треньорът Петър Хубчев обяви, че не е притеснен от факта, че „сините“ нямат победа в четири поредни мача…
– Не знам дали Хубчев е разбрал въпроса правилно (смее се). Това да нямаш победа и да не те притеснява.. По-вероятно Хубчев да не е разбрал въпроса (смее се).

– Изтичат договорите на Нашименто, Тиам, Райнов, Миятович, които почти на 100 процента ще напуснат „Герена“. Съжалявате ли за някой от тях четиримата?
– Няма да тъжа за нито един от тях. Ще се намерят други. Трябват нови футболисти българи. Това е решението.

– Вие сте последният треньор, направил Левски шампион, имате ли амбиции да се завърнете на „Герена“?
– Вече нямам такива амбиции, писна ми да чакам. Стигнах до извода, че съм изпълнил мечтите си с Левски. Играл съм само със синята фланелка. После бях 7-8 години помощник-треньор и извървях целия път, за да стана старши. Сбъднал съм си мечтите с Левски и не съжалявам за нито един миг на „Герена“.