Левски скоро ще има нов собственик и ще излезе от патовата ситуация, в която се намира от началото на годината, информира "Тема Спорт".

Процесът вече е задействат и предстои реализацията му, която ще бъде довършена в началото на лятото. Левски ще остане далеч от финансовите си стандарти през 2019 година, когато беше издържан от фирми на Васил Божков. Новият притежател на мажоритарния пак акции най-вероятно няма да е бизнесмен от такъв ранг, а е напълно възможно дори да е представител на феновете... Това сочат най-пресните информации от "Герена".

Проблемите на сините започнаха с настъпването на 2020 година. Тогава държавата задейства проектозакон за лотарийните игри. Това удари пряко по Васил Божков. Бизнесменът и дясната му ръка Георги Попов, който е приносител на 86 процента от акциите, направиха две срещи с феновете, на които обясниха, че ако бизнесът им пострада, това ще се отрази на Левски.

В крайна сметка законът беше приет, а двамата се озоваха в ролята на издирвани за данъчни нарушения и в момента прокуратурата иска екстрадицията им от ОАЕ. През февруари и март клубът се справи след активизация на феновете, но извънредното положение заради коронавируса допълнително влоши ситуацията. На 24 януари представители на организираните фенове имаха среща в премиера Бойко Борисов, който им заяви, че акциите трябва да са при тях както в Барса и Реал Мадрид.

На 7 март Борисов продължи в тази посока, като потвърди варианта БСТ да влезе в клуба като рекламодател. На 27 април премиерът отново изрази оптимизъм.

"Ще го бъде Левски. Това е клуб, който заслужава това. Опитваме се да помагаме на всички", каза Борисов.

В последните дни е имало срещу между оперативното ръководство в лицето на Павел Колев и фенски организации. На тях са присъствали както приближени до властта, така и доверени лица на Божков. Идеята е била той да прехвърли акциите на друг човек, който да може спокойно да преговаря с кандидат-спонсори и Левски да започне да си стъпва на краката.

Има вариант дяловете да отидат у юриста Михаил Тодоров, който е член на Надзорния съвет на Левски заедно с Георги Попов и Александър Тумпаров. Възможно е акциите да преминат и в известен столичен строителен предприемач. Той обаче няма да може да осигурява сам издръжката и затова кампаниите сред феновете ще продължат. Държавата може да насочи спонсори, които да помагат. Въпросът с тотализатора остава отворен.

Очаква се в близките дни на "Герена" да има сериозно разместване на "пластовете". Няма да е изнанада и ако Павел Колев получи повече власт.