Родните грандове Левски и ЦСКА са твърдо решени да залагат на български футболисти и голяма част от чужденците да бъдат освободени, продадени или договорите им да бъдат разтрогнати по взаимно съгласие.


Причината за това е, че те ще свиват бюджетите си заради пандемията от коронавирус, която причини и финансова криза. На "Герена" паричните проблеми започнаха през зимата след проблемите на Васил Божков със закона.

По същество, сега ЦСКА ще си върне дадените под наем футболисти за новия сезон. На "Армията", освен Митко Митков от Дунав Русе, ще се завърнат още Тонислав Йорданов и Мартин Смоленски.

Първият бе даден под наем в Етър в края на февруари и се включи отлично при болярите, отбелязвайки за равенството 1:1 с Арда, преди да бъде прекъснат шампионатът. 16-годишният Смоленски пък бе пратен да се обиграва в Литекс във Втора лига.

Спортно-техническият щаб обаче е преценил, че иска да ги върне за новия сезон, пише "Меридиан Мач". На "червените" им предстои раздяла с доста от чужденците в тима, което ще даде възможност на по-младите футболисти. Очаква се шанс да тренират с първия отбор да получат и някои от юношите старша възраст.

Сходна е ситуацията и в Левски, тъй като „сините“ също ще си върнат повечето от преотстъпените в момента състезатели. Те обсъждат бъдещето на централния защитник Деян Иванов, който понастоящем е под наем в Ботев Враца. 24-годишният юноша на клуба направи своя дебют за "сините" още през сезон 2014/15, когато влезе на терена при успеха с 6:0 над Марек.

Появиха се обаче контузии, които наложиха операция на коленете и глезените, и възстановяване в Италия. Иванов има общо 14 мача за "сините", а за врачани записа 6 срещи в елита. Договорът на защитника изтича в края на кампанията. Той вече е свободен да говори с други тимове.

С оглед на факта обаче, че през лятото почти сигурно "сините" ще продадат Холмар Ейолфсон и ще се разделят с Нуно Рейш, нищо чудно Иванов да получи нов контракт.

След сезона на "Герена" се очакват още няколко преотстъпени играчи. Сред тях са крилото Атанас Кабов и нападателят Илия Димитров, които са във Витоша Бистрица, както и централният защитник Томислав Папазов, който в момента е в Хебър Пазарджик.