Няма механизъм, по който държавата да отпусне кредит на Левски, с който клубът да се спаси от фалит. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Феновете на "сините" официално обявиха, че за втори път ще искат заем, с който да избегнат изхвърляне в аматьорския футбол. "Не съм достатъчно добре запознат с последните развития около клуба Левски. Със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е един сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола, са с доста високи заплати. Разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета", заяви Горанов.

"Неслучайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които бе формирало към различни длъжници. Не малка част бе към НАП. Да кредитираме едно търговско дружество не знам до колко е съвместимо с правилата за държавните помощи и е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая на футболни клубове".

"Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, а не като търговски дружества. Не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове", каза Горанов.