"Готов съм с "Левски - Спартак", ако толкова се чудят какво да правят акциите", ядосано обяви пред "България Днес" легендата на "сините" Емил Велев-Кокала. Почти 87% от собствеността на ПФК Левски АД, принадлежаща на Георги Попов и контролирана от Васил Божков в момента стои заключена в касата в клубната къща на столичната ул. "Тодорини кукли" 47.

Изненадващо акциите пристигнаха в България, джиросани на името на премиера Бойко Борисов, което предизвика истински скандал и куп коментари за подигравка от страна на бизнесмена, който се крие в Дубай, и който само до преди месеци издържаше клуба.

"Да ми прехвърлят акциите, готов съм - изнервен от ситуацията казва последният треньор, извеждал "сините" до титла. - Вече съм направил "Левски - Спартак", чакам. Случващото се е истински резил и подигравка със славния отбор, преминал през какво ли не за повече от век. Но ако някой очаква, че мога да доведа от Израел бизсмени, които да поемат издръжката, много се лъжат. Тая вече свърши. Преди години имахме такъв, а го прогонихме от държавата. Затваряме си сами врати, а после търсим изход."

Според Велев, който е израсъл в "синята" школа и има над 150 официални мача с мъжкия отбор през 80-те години, е несериозно Константин Папазов да иска собствеността на футболния клуб. Далеч по-подходящ за това би бил Наско Сираков.

"Какъв е тоя Тити? Той е известен с това, че като баскетболист е изиграл повече мачове, отколкото има вкарани кошове. Помага при организирането на годишнини - добре, но какво общо има с футбола? Не съм говорил с Наско Сираков, но мисля, че е най-добре той да се намеси в тази ситуация".

"Около него ще се обединим всички левскари, хора, които сме играли, работили за клуба, доказани с годините "сини" личности и ще решим какво ще правим. Левски ще бъде спасен, не може да го няма, но е наложително и е крайно време да се начертае нов път на развитие и финансиране", коментира още Сър Джеймс.

Посоката на възраждане на българския футбол е в детско-юношеските школи, твърди Велев. Затова и той основа и развива школата "Левски - Спартак", която ползва база в столичния Студентски град. 

"Заради карантината в момента няма занимания с децата, чакаме с нетърпение и ние, и те да се завърнем към тренировките. С месеци не разрешават на децата да спортуват, напълняха, а после се жалват, че младите имали наднормено тегло. Те са най-малко застрашената група от този вирус и първи трябваше да имат възможността да спортуват. 

Защо ги държат по цял ден пред компютрите - щели да учат. Знаем колко учат когато ходят на училище, та сега ли! Кой блее, на кой му спрял интернетът, кой огладнял и ожаднял, как може да бъдат контролирани? Да отиват да спортуват, това е нещо доказано полезно и добро", завършва легендата Емил Велев.