Легендата на българския футбол Наско Сираков от днес официално е собственик на мажоритарния пакет акции на Левски. Адвокатът по търговско право Ивайло Дерменджиев обясни, че новият собственик трябва да плати общински данък, равняващ се на 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86.6% от собствеността на клуба, пише Гонг.

"Принципът на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори и когато е получено безвъзмездно. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 милиона лева. Съответните 87% са съответната част от тези милиони. Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно (1 125 800 лева)", обясни Дерменджиев.

Според него има и друга възможност. Ценните книжа могат да се предадат на новия собственик със споразумение срещу минимална сума.

Предишният държател Георги Попов, който избяга в ОАЕ заяви преди джиросването, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно. Той сподели, че заедно с другия забягнал от закона Васил Божков няма да настояват да им бъдат върнати вложените в клуба 25 милиона лева.