Новият мажоритарен собственик на Левски Наско Сираков даде интервю за предаването на Илиана Беновска по “Канал 3”.

В него той обясни как ще управлява сините, защо не се плаши от дълговете и какво го е провокирало да си свали гащите пред феновете на Левски.

Сираков допълни, че реакцията му е за да накаже десетима запалянковци на тима, които обиждали не него, а колегите му. Легендарната деветка е категоричен, че след тази негова проява феновете скандирали неговото име до края на мача.

Ето какво каза Сираков по различни теми:

Отговорностите му като собственик на акциите на Левски.

"Като казваш собственик, аз да ти кажа не се приемам толкова насериозно като собственик и това, което заявих, искам да направя така, че всички левскари по света да се чувстват собственици. Искам нещо много по-голямо да постигнем за всички, които обичаме Левски.

Това е нещо, от което не можеш да избягаш, особено за един клуб като Левски, с такава фенска маса и популярност. Най-нормалното е успехът да е на всички, а аз преди, като спортен и изпълнителен директор, съм приемал загубите като лични и съм ги приемал като главен виновник за това нещо.
Който иска да върви по този път, ще върви с мен. Който не иска, няма проблем, ще се разделим. Това, че тук е валял "златен дъжд" през последните години и въпреки всичко резултатите са тотално разочароващи  и плачевни, показва, че и с много пари може нищо да не се направи. Така че ще тръгнем по съвсем различен път и с хора, с които имаме единомислие по този въпрос!".

Загубата от Локомотив (Пловдив) в полуфинала за купата на България.

"Първо, аз не съм Дейвид Копърфийлд, за да променя каквото и да е. Второ, лично аз искам да видя всички футболисти, с които разполагаме тук, в игрова обстановка и да си направя за мен заключение кой трябва да продължи по този нов път, по който искаме да поемем.

В спорта има победители и победени, във футбола има и равен резултат. Резултатите ни не са толкова важни, пак казвам, искам да побеждаваме във всеки един мач, но не са толкова важни на този етап, а да добием реална представа с какво разполагаме, какво трябва да търсим и да продължим напред.

Скандалът със събличането на Ивайло Петев от феновете на прескоференция на "Герена".

"Това беше скандалът на годината в световен футболен мащаб. И аз да ти кажа честно и сега го мисля така. Аз не бях обиден толкова за себе си. Аз чувствах страшна болка и обида към институцията "Левски", че това може да се случи на този отбор, на който аз дължа всичко и в който съм отраснал от 12-годишен. И наистина чистосърдечно мога да кажа, че го мислех това. Виж как се потвърждават тези думи, че никога не трябва да казваш никога!”.

Мачът с Черноморец от април 1993 г., когато си сваля шортите пред част от привържениците на Левски.

"Това е на мач с Черноморец (Бургас) на стадион "Васил Левски". Това беше едно от най-силните поколения на Левски. Тогава в сектор “А” една групичка от 10 човека, те не са казали една дума против мен, първото полувреме беше 0:0. Започна второто полувреме, играехме наистина колебливо, те нападаха 80% от колегите ми. Аз тогава бях на върха на любовта на хората и 80% от времето се скандираше "Наско Сираков" от трибуните. Така че след като вкарахме гола на мен спонтанната ми реакция беше да отида при тази група, заради моите колеги, не заради мен, пак казвам, нито една лоша дума не беше казана за мен на този мач или скандирана. И отидох при тях и си свалих гащите, но аз бях с клин!
За мен това беше и още го чувствам така – наказание за тези десетима човека, като след реакцията ми до края на мача целият стадион скандираше само моето име". 

Водещата Беновска помоли своя събеседник да припомни и случая от мача на Славия с Левски, когато е жонглирал с топката пред щаба на Левски. Той разказа: 

"При едно спиране на играта, точно на тъч линията, падна се пред скамейката на Левски, взех топката и започнах да жонглирам с главичка. Това беше и колкото и да се повтаря и преекспонира, няма да стане лъжата истина!".

Придобиването на акциите на Левски от Васил Божков.

"Който и да споменеш, според мен, в интерес на истината, колкото и нескромно да звучи, аз ги заслужавам най-много. Защото аз съм най-успешният и футболист, и ръководител от новата история на Левски и това също е истина. От 71 или 72 трофея, които е спечелил Левски в историята си, аз съм свързан с 27. Не съм се запитвал защо Васил е избрал мен, макар че с Васил сме приятели от 30 години. Аз му се обадих на другия ден, след като стана този цирк в срядата през Министерски съвет, което за мен беше едно тотално безобразие, поне аз така го приех.

Аз в четвъртък сутринта му се обадих, звънях му по телефона, той не ми вдигна. Пуснах му съобщение, че имам някакво решение евентуално за акциите и той ме набра следобед към 2,30-3!.

Тоест не той се сети за теб, а ти го потърси? 

Събеседникът отговори, че десетина дена преди това се е обадил на Божков и му е казал, че ако иска да направи нещо добро за Левски, трябва да прехвърли акциите на Тити Папазов, защото той притежава хъс, амбиция и непримиримост. "Но в този ден след "шоуто" на Сашо през Министерски съвет, реших аз да поема тази отговорност!", добави Сираков.

"Виж сега, аз нито искам да съм адвокат на Бойко, нито да съм прокурор срещу Васил. Още един път го заявяам, мен ме обиди, страшно се почувствах обиден и омерзен от това, което се случва с любимия ми клуб. Нито искам да влизам защо единия го е направил. Разбирам и бях сигурен, че Бойко няма да ги приеме! Нормално е, че няма да ги приеме и го знаех от първата секунда, бях сигурен. Просто смятам, че не беше нормално в случая Левски да става заложник на когото и да е и на неговите интереси.
Аз, когато съм бил футболист, никога не сме били заложници на политиката. А това, че някои политици са били левскари, ами то е имало много повече политици цесекари.”
 
Харесва ли Бойко Борисов?

“Като футболист не чак толкова. Мисля, че съм бил по-добър футболист от него, макар че има мачове, в които сме играли заедно и той е вкарвал повече голове от мен!".

"А като политик харесваш ли го?" 

Наско Сираков отговори, че харесва Борисов като политик и подчерта, че самият той винаги е бил "син" политически още от началото на промените след 1989 г. Той добави, че с Борисов се познават повече от 20 години.

За финансирането на Левски:

"Задълженията са много, но те не са страшни и опасни. Най-големият проблем на Левски в момента са парите, които са натрупани в последните 6 месеца, задълженията, които са натрупани като пари в последните 6 месеца! Не е плащано, нямаше кой да плаща на футболисти, треньори, администрация, детско-юношеска школа!".

Как склони Спас Русев да се откаже от това, което му дължи Левски?

"Левски е взел по времето на Спас Русев, когато той е бил собственик на Левски, е взел допълнително пари на заем от "Виваком", които са изхарчени, и тези пари се дължат на "Виваком". Спас Русев прави огромния жест в момента с негови пари да изплати този дълг и да оправи тази дреболия от 2,9 милиона лева, за което получава само адмирации от моя страна. Между другото той ми го беше обещал няколко дена преди да дойдат акциите и се радвам, че си изпълни обещанието!".
 
"А кой ти е най-добрия пример за управление, сега се сещам и за адвокат Тодор Батков? 

Наско Сираков отговори: "Виж сега, аз не искам да правя някакви градации на ръководителите, защото с всички от тях поддържам много добри отношения и до момента. Факт е, че в последните 11 години Левски с огромното желание на всички, с изключение на Иво Тонев, който, понеже е бивш футболист и има някаква експертиза спортна, другите нямат такава и явно не са заложили на правилните хора, които да управляват спортния процес в клуба и резултатите са видни на всички!".

Ще се продават ли акции на Левски?

"Ако има желание някой наистина сериозен инвеститор, "бял" инвеститор, чист, могат да се продават акции в пакет. Ние и без това в момента имаме над 1200 акционери. Ако започнем да продаваме, аз съм сигурен, че по 1, по 5, по 10 акции можем да продадем колкото си искаме.

Аз искам всеки един на базата на определен бюджет на базата на това, което ще седнем и ще обсъдим с него, всеки един такъв инвеститор, който иска да стане акционер в Левски, трябва да участва всяка година на базата на процентите, които има като акции, в издръжката на клуба".